Conseller Cambray i conseller Torrent en roda de premsa
Conseller Cambray i conseller Torrent en roda de premsa

La nova oferta garanteix plaça a l’alumnat de 4t d’ESO als cicles formatius en l’àmbit professional escollit, i suposa un creixement de l’oferta d’FP superior al del conjunt dels darrers 5 anys

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han presentat una nova oferta integrada de Formació Professional (FP) de 413.373 places, un 34% més que l’any passat, i amb una inversió de 726,6M€. Les novetats presentades pel govern republicà per aquest any suposen un creixement de l’oferta d’FP superior a l'acumulat dels darrers 5 anys; i garanteix plaça a l’alumnat de 4t d’ESO als cicles formatius de grau mitjà en l’àmbit escollit.

Els consellers han destacat la importància de la Formació Professional, com una prioritat del govern republicà. “Estem planificant, projectant i explicant un nou model d’FP que aposta per aquesta formació com a element tractor dels canvis que ha de viure el nostre teixit socioeconòmic, per adaptar-nos als nous temps”, ha assenyalat el conseller Torrent.

Aquesta ha de ser la legislatura de la Formació Professional, amb un model integrat i connectat amb el territori i el teixit productiu del país
Josep Gonzàlez-Cambray

El nou model de Formació Professional integra l’àmbit educatiu i laboral, en tres pilars: l’orientació, la formació i l’acreditació, així ho ha explicat Torrent. Pel que fa a l’orientació, tota la informació es troba integrada en el portal fp.gencat.cat, i s’ha elaborat un manual de suport per a les persones orientadores que acompanyen a les persones usuàries en la construcció del seu itinerari formatiu i professional. Com ha destacat Cambray, es compta amb 13.400 persones que es dediquen a l'orientació i 2.405 punts d’informació i orientació.

Augment de l’oferta educativa

L’increment de l’oferta educativa respon a les necessitats detectades el curs passat en què es va incrementar de forma notable la demanda dels cicles formatius. El conseller Cambray ha destacat que, “l’increment de sol·licituds pels cicles formatius és una bona notícia pel país i el que fem és donar resposta”.

Així, el Departament d’Educació ha incrementat l’oferta amb 276 grups més que l’any anterior; amb 33 nous grups en els Programes de Formació i Inserció (PFI), 5 en I itineraris Formatius Específics i 17 en FP de grau bàsica, 124,5 en grau mitjà, 46,5 en grau superior, 37 en cursos d'especialització, 17 en FP de grau bàsica, 124,5 en grau mitjà, 46,5 en grau superior, i 37 en cursos d'especialització.

L’objectiu del govern republicà és no deixar ningú enrere, en aquest sentit, una novetat és la modificació del procés de preinscripció per garantir l’accés de l’alumnat de 4t d’ESO als cicles formatius de grau mitjà en l’àmbit que hagin seleccionat, com ha destacat el conseller Cambray, “per prevenir l’abandonament escolar, lluitar contra l’abandonament prematur i garantir la continuïtat del procés educatiu”. En aquesta línia, una altra novetat és el creixement de la reserva de places per a l’alumnat de 4t d’ESO d’un 60% a un 70%, aquest curs.

 Conseller Josep Gonzàlez-Cambray en roda de premsa / ACN
Conseller Josep Gonzàlez-Cambray en roda de premsa / ACN

Oferta formativa en l’àmbit laboral

El conseller Torrent ha destacat que “la Formació Professional és una eina per lluitar contra l’atur de llarga durada i l’atur juvenil”. En aquesta línia, s’incrementa l’oferta formativa per ajudar a les persones a millorar el seu perfil professional i per augmentar la inserció laboral. S’incrementa en un 103% les places ofertades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC), passa de 131.041 a 265.568.

L’oferta formativa en l’àmbit laboral va dirigida a reforçar les tres grans transformacions: l’economia digital, l’economia verda i l’atenció a les persones perquè l’FP “és clau per la transformació del sistema productiu del país”, com ha destacat Torrent.

Finalment, una prioritat del nou model és lluitar contra la vulnerabilitat i no deixar ningú enrere. Per això, el 25% dels nous grups de formació professional inicial es reserven a persones joves en situació de vulnerabilitat i el SOC també augmenta, en un 46%, les places adreçades a les persones més vulnerables.