Oriol Junqueras, injustament empresonat, compleix 50 anys el dia que comença la campanya electoral

El 30è dia de judici a la democràcia ha coincidit amb el tret de sortida de la campanya per a les eleccions generals del 28 d’abril i amb l’aniversari d’Oriol Junqueras. “Avui Junqueras no només no pot passar l’aniversari amb els seus fills, sinó que, com a candidat i cap de llista, tampoc pot adreçar-se als ciutadans de Catalunya que vol representar”, denuncia el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena.

Alhora, avui també s’ha sabut que el Tribunal Suprem no deixarà en llibertat els presos polítics que són candidats perquè puguin fer la campanya: “Això és d’una gravetat extrema perquè no només s’estan vulnerant els drets dels presos, sinó també els de tots els ciutadans, ja que tenim el dret de sentir les opinions i propostes de tots els candidats”, afirma Elena. Afegeix però que, conscients que segurament aquesta seria la resolució final de la sala, també han demanat a la junta electoral “que prengui mesures per resoldre aquest desequilibri i arbitrarietat” permetent que Oriol Junqueras i Raül Romeva puguin participar, almenys, als debats electorals dels mitjans de comunicació públics.

Els testimonis d’avui han estat diversos funcionaris policials que van redactar atestats sobre les actuacions de la Policia Nacional l’1-O en centres de Barcelona, Girona i Lleida. Un dels inspectors que va coordinar el grup de policia judicial a Nou Barris, a Barcelona, ha reconegut que a la tarda va rebre l’ordre d’aturar les intervencions als col·legis. Això contradiu, un cop més, la versió del coordinador dels cossos de seguretat que havien d’impedir l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, que quan va declarar va negar que es donés aquesta ordre. Després de tot aquest temps, encara no se sap per què la policia va deixar de carregar contra els votants a partir del migdia.