Representants de partits sobiranistes reivindiquen Oriol Junqueras a Estrasburg / ACN
Representants de partits sobiranistes reivindiquen Oriol Junqueras a Estrasburg / ACN

La defensa del president republicà impugna la decisió del Suprem d’impedir-li anar a Estrasburg i exercir com a eurodiputat

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha presentat un nou recurs de súplica al Tribunal Suprem per denunciar l’incompliment de la resolució del tribunal de Luxemburg. El text demana a l’alt tribunal espanyol que declari que Oriol Junqueras és immune, que s’han vulnerat els seus drets polítics i sol·licita que s’autoritzi el seu desplaçament a Estrasburg, tal com preveu la legislació europea.

La defensa del president republicà també demana al Suprem que reconegui que el judici contra Oriol Junqueras i la resta de presos polítics s’hauria d’haver interromput en el moment en què va ser elegit com a membre electe del Parlament Europeu, en la línia del que va dictar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Van den Eynde assegura que calia esperar a que l’alt tribunal europeu es pronunciés.

El recurs també planteja una nova qüestió prejudicial al TJUE. Concretament, Van den Eynde demana al tribunal europeu si Oriol Junqueras podia ser condemnat el passat 14 d’octubre quan, segons el tribunal europeu i el propi Tribunal Suprem, ja gaudia d’immunitat per ser eurodiputat electe.

En les al·legacions, la defensa d’Oriol Junqueras constata que el tribunal europeu és l’únic competent per delimitar la immunitat d’un eurodiputat, i acusa el Suprem de fer interpretacions errònies per evitar l’aplicació de la resolució del TJUE, així com d’obviar la discussió de fons sobre els drets fonamentals del president republicà. Van den Eynde també subratlla que va ser el propi Tribunal Suprem qui va comunicar al TJUE que la qüestió mantenia la vigència i tenia eficàcia un cop Junqueras va ser condemnat el 14 d’octubre, cosa que ara sembla haver ignorat.

Amb aquest nou procediment, la defensa del president republicà continua la batalla jurídica per aconseguir que es restitueixin els drets polítics vulnerats d’Oriol Junqueras i que pugui exercir com a eurodiputat, després que el Tribunal Suprem desobeís el TJUE i el Parlament Europeu li retirés l’acta d’eurodiputat.

Etiquetes