Junqueras demana al Parlament Europeu que el reconegui com eurodiputat electe i li permeti ocupar l'escó

El president d'Esquerra Republicana ha presentat aquesta setmana un recurs a la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu per resoldre la disputa sobre les seves credencials d'eurodiputat

El president d'Esquerra Republicana i eurodiputat electe Oriol Junqueras demana al Parlament Europeu que prengui nota dels resultats oficials de les eleccions del 26M, tal com es van publicar al Butlletí Oficial de l'Estat, i no de la llista final que els va enviar l'Estat espanyol. Una llista en què no se l'inclou perquè les autoritats espanyoles no van concedir a Junqueras el permís necessari per sortir de la presó i jurar la Constitució. D'aquesta manera no va poder seguir el procediment establert per prendre possessió l'escó.

Això, malgrat Junqueras va sortir escollit eurodiputat en les últimes eleccions europees amb més d'un milió de vots, 1.257.484 vots exactament, i el seu nom va aparèixer en la llista d'electes publicada pel Butlletí Oficial de l'Estat del 14 de juny.

Demanem a Europa que faci cas dels resultats oficials del 26M i no de la llista que els va passar l'estat espanyol

L'escrit presentat per Junqueras al PE també demana a l'Eurocambra que declari que el procediment de jurar la Constitució és contrari a l'article 8 de la Llei Electoral. Argumenta que permetre que un estat afegeixi procediments administratius complexos per agafar l'escó després d'haver estat escollit, obriria la porta als països de la UE a desviar-se dels resultats oficials de les eleccions.

La petició arriba dies abans de la vista oral del cas de Junqeras al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, prevista pel 14 d’octubre. El Tribunal Suprem espanyol va traslladar al Tribunal de Luxemburg una pregunta pre-judicial sobre com s’havia d’aplicar la immunitat europarlamentària, després d’haver-li denegat a Junqueras el permís per sortir de la presó i dur a terme els tràmits per agafar l'acta d'eurodiputat.