President d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras / Marc Puig
President d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras / Marc Puig

El president d’Esquerra Republicana es retroba amb la ciutadania després de quatre anys injustament empresonat

Si alguna cosa s’enyora, a la presó, és la gent”. Així recorda el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, els seus quatre anys d’injust empresonament. Des que la repressió brutal de l’Estat el va condemnar, les oportunitats que Junqueras ha tingut per recórrer el país es poden comptar amb els dits. Per això, des de la seva sortida i la dels seus companys i companyes empresonats, el darrer 23 de juny, ha volgut retrobar-se amb el país, racó a racó.

Oriol Junqueras, s’ha posat a les espatlles l’enorme tasca d’explicar el projecte de partit i de país porta a porta. Està convençut que és així com els republicans consolidaran la seva organització i tornaran a guanyar les múltiples cites electorals previstes pel 2023. A peu de carrer és, també, com els republicans creuen fermament que guanyaran la independència. Ser més i més forts és l’objectiu que Junqueras recull en el seu llibre “Tornarem a vèncer”, escrit a quatre mans amb la secretària general del partit, Marta Rovira. Per això, durant els últims mesos, i en endavant, Junqueras recorre barris, pobles i ciutats de Catalunya, per compactar el partit i atraure com més gent millor.

Ens hem d’assemblar al màxim a la societat que volem representar
Oriol Junqueras

A més, a Junqueras el persegueix una obsessió que ve de lluny: “ens hem d’assemblar al màxim a la societat que volem representar”. Ho ha dit i repetit en nombroses ocasions, perquè és un ferm defensor que el país és de la gent i per a la gent. Acostar-s’hi, parlar, dialogar, i compartir idees i visions de futur és, doncs, imprescindible per al president del partit.

Junqueras sempre ha estat una persona molt estimada per la gent d’aquest país. Si bé de vegades la política institucional l’ha apartat dels carrers, és en la curta distància on ell se sent més còmode. És habitual, doncs, que en els seus passejos vilatans i vilatanes se li acostin per dedicar-li uns minuts, unes paraules, i sovint alguna fotografia. El president republicà, per la seva banda, hi dedica orgullosament i amable tot el temps que la presó li ha pres.

 Oriol Junqueras es fa una foto amb els treballadors i treballadores d'un comerç / Marc Puig
Oriol Junqueras es fa una foto amb els treballadors i treballadores d'un comerç / Marc Puig

De Figueres a Amposta, passant per Santa Coloma de Gramenet

El model de país que defensa Esquerra Republicana no deixa ningú enrere. I Junqueras, tampoc. Per això, l’ambició del president republicà és recórrer Catalunya de dalt a baix, trepitjant totes les federacions del país.

El president republicà ha començat per les ciutats més importants de Catalunya, Lleida, Girona i Tarragona, així com les grans metropolis del país, com Terrassa i Sabadell. A Ponent, Junqueras té previst recórrer Tàrrega, Balaguer i Mollerussa. A les comarques gironines, ha visitat Figueres, on Dolors Bassa el va acompanyar en la presentació del seu últim llibre, “Contra L’Adversitat”. També al Camp de Tarragona, Junqueras ha trepitjat Reus i, més al sud, a l’Ebre, l’han rebut a Tortosa i Amposta.

Amb la finalitat de difondre l’objectiu republicà, Junqueras ha posat especial èmfasi també en el que es coneix com el cinturó roig. Badalona i Santa Coloma de Gramenet són les ciutats que el president dels republicans ha trepitjat d’aquesta zona tradicionalment governada pels socialistes. Un feu on Junqueras creu imprescindible explicar-se i fer sentir la veu republicana, ja que s’hi troben grans metropolis clau per al país. De fet, una de les apostes i estratègies que els líders d’Esquerra recullen en el seu llibre és “connectar amb sectors que no s’havien sentit mai ni remotament propers ni seduïts per l’independentisme”. Perquè sense aquests sectors, asseguren, “no hi ha República”.

 Oriol Junqueras saluda els treballadors i treballadores del mercat / Marc Puig
Oriol Junqueras saluda els treballadors i treballadores del mercat / Marc Puig

Una Barcelona per a tothom

Com tampoc no hi ha República sense Barcelona. La ciutat comtal és un puntal de país, i l’esdevenir de la capital catalana és clau en el futur de Catalunya. “Barcelona, per tot el que representa, perquè és la carta de presentació de Catalunya al món, era i és imprescindible”, recullen Junqueras i Rovira en el seu llibre.

Per aquest motiu, Oriol Junqueras ha volgut trepitjar aquells racons emblemàtics de la ciutat, així com aquells que, sovint, són més oblidats. Horta, Sants, la Barceloneta i el Bon Pastor, són alguns dels barris que el president del partit ha visitat durant aquests mesos, on s’ha retrobat amb els seus veïns i veïnes.

I ha decidit fer-ho, com no podia ser d’altra manera, acompanyat del president del grup municipal, Ernest Maragall. Maragall coneix la ciutat en profunditat, i treballa per fer-hi un lloc per a tothom. Vingui d’on vingui, parli com parli, Barcelona ha de ser una ciutat d’acollida i prosperitat per a la gent, amb unes institucions útils i properes a les necessitats dels seus ciutadans.

 Oriol Junqueras i Ernest Maragall a Barcelona / Marc Puig
Oriol Junqueras i Ernest Maragall a Barcelona / Marc Puig

Etiquetes