Oriol Junqueras, durant la seva intervenció a la comissió d'investigació del 155 al Parlament / Marc Puig
Oriol Junqueras, durant la seva intervenció a la comissió d'investigació del 155 al Parlament / Marc Puig

En el seu retorn al Parlament, el president d’Esquerra ha apel·lat al “diàleg amb tothom” i ha assegurat que, malgrat la repressió de l’Estat, els republicans no renunciaran mai a la constitució de la República Catalana

Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn han reaparegut al Parlament de Catalunya per primera vegada des del seu empresonament per participar a la comissió d’investigació sobre el 155. El president d’Esquerra Republicana, que ha estat el primer a intervenir, ha assegurat que la repressió de l’Estat no ha aconseguit el seu objectiu: “No tenim por, no n’hem tingut mai i menys ara; tornarem a exercir l’autodeterminació”.

Junqueras està convençut que “la presó és un pas més en el camí cap a la llibertat” i que el referèndum és la millor eina per aconseguir-la: "Al llarg del segle XX hi ha hagut 106 referèndums d’autodeterminació al món; per tant, un referèndum és habitual i normal i el volem tornar a exercir”.

També ha apel·lat al “diàleg amb tothom” i ha assenyalat que els republicans no condicionaran mai cap diàleg al fet d’estar a la presó: “La presó és poc rellevant comparada amb els interessos i les necessitats del conjunt del país”, ha afirmat. “Som els campions de la causa de la República i també del diàleg, i per això el demanem i l’exercim asseient-nos en una taula de negociació”, ha dit Junqueras, referint-se a la negociació amb el PSOE, i convençut que “voler dialogar amb tothom no és un senyal de feblesa, sinó de fortalesa, de confiança en nosaltres mateixos, els nostres arguments i idees”.

 Oriol Junqueras i Raül Romeva han pujat per l'escala noble del Parlament per primera vegada des del seu empresonament / Marc Puig
Oriol Junqueras i Raül Romeva han pujat per l'escala noble del Parlament per primera vegada des del seu empresonament / Marc Puig

Sobre el 155, ha afirmat que “només va servir per aturar polítiques socials, com la renda garantida de ciutadania”, de manera que “va perjudicar els interessos i necessitats dels ciutadans de Catalunya”. Segons el president republicà, l’Estat pretenia imposar-se empresonant els rivals polítics, però no ho ha aconseguit: “Tots els cicles electorals del 2019 han estat una acumulació de victòries de les víctimes d’aquella repressió i una successió contínua de derrotes dels qui la van aplaudir”. De fet, “aquells que van ser més protagonistes del 155 i que ens volien escapçar ja no hi són; però jo sí, i hi seré, i els meus companys també", ha assegurat.

Als qui “més han celebrat la repressió”, també els ha alertat que, “malauradament”, en algun moment els tocarà “tastar les clavegueres de l’Estat”. I és que “l’Estat profund no se’n pot estar de fer servir les eines que ha fet servir sempre i de fabricar proves falses contra els seus opositors”. Davant d’això, Junqueras s’ha mostrat més convençut que mai que “la millor manera de construir una societat més justa és construir-la amb les eines d’un Estat” i, per això, els republicans no renunciaran mai a la constitució de la República Catalana.