Oriol Junqueras ha estat rebut a la Universitat de Vic amb forts aplaudiments i crits de llibertat / Marc Puig
Oriol Junqueras ha estat rebut a la Universitat de Vic amb forts aplaudiments i crits de llibertat / Marc Puig

El president d’Esquerra i el conseller comencen a treballar a la Universitat de Vic i en una associació que vetlla pels drets humans, respectivament

Oriol Junqueras i Raül Romeva han sortit de la presó de Lledoners unes hores, tal com preveu l’article 100.2 del Codi Penal pels interns en segon grau. El conseller ja va sortir per primer cop ahir i avui ha estat el torn del president d’Esquerra Republicana. Tots dos ho han fet amb dignitat, pas ferm i un somriure.

Els líders independentistes poden sortir tres dies a la setmana, entre setmana, durant 6 hores al dia; després, hauran de tornar a dormir a la presó. Així, es dona compliment a les resolucions de la Junta de Tractament de Lledoners.

Romeva treballa en una associació privada avaluant els avenços dels Acords de Pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia. També orientarà l’entitat en la tasca de recuperar la memòria de la relació entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina, promovent recerques, anàlisis i reflexions sobre els conflictes civils i el paper que hi tenen la ciutadania i l’acció comunitària. “Primer dia de feina fora de Lledoners. Encara sense llibertat, però amb el compromís intacte. Continuo i continuaré servint els ciutadans; és el que he fet sempre”, va expressar ahir Romeva a través de Twitter.

 Raül Romeva va sortir ahir de Lledoners, en el seu primer permís penitenciari, a les 11 del matí / Marc Puig
Raül Romeva va sortir ahir de Lledoners, en el seu primer permís penitenciari, a les 11 del matí / Marc Puig

Junqueras, per la seva banda, ha començat a preparar les classes d’història que impartirà al campus de Manresa de la Universitat de Vic, on avui ha estat rebut amb forts aplaudiments i crits de llibertat. “Ensenyar i aprendre. Sempre. I gràcies a tothom pel vostre suport, us estimo!”, ha piulat Junqueras.

La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, va afirmar ahir en roda de premsa que veure’ls sortir de la presó és “una imatge de dignitat, compromís i fermesa” que “demostra la derrota de l’Estat”. La republicana també va assegurar que “seguirem lluitant perquè s’acabi aquesta causa general contra l’independentisme”. Per la seva banda, el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, va recordar que el fet de sortir unes hores “no és la llibertat, és l’estricta aplicació de l’article 100.2, per això exigim l’amnistia”.