Joan Carles Rodríguez i el vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030,  Transició Ecològica i Esports, Raül Romeva, a les oficines d'Onaigua a Torelló.
Joan Carles Rodríguez i el vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició Ecològica i Esports, Raül Romeva, a les oficines d'Onaigua a Torelló.

L’empresa pública Onaigua ofereix un servei eficient i de qualitat d'abastament d'aigua en baixa, clavegueram i drenatge urbà

Una empresa pública gestiona l’aigua a la comarca d’Osona, oferint un servei eficient i de qualitat que vetlli pels interessos de la ciutadania. Osona és, de fet, la primera comarca que gestiona l’aigua de forma pública des d’un consell comarcal, el que presideix Joan Carles Rodríguez, alcalde republicà de Sant Julià de Vilatorta.

L’abril del 2022, el Consell Comarcal d'Osona va posar en funcionament l'empresa pública Onaigua, que actualment ja dona servei a més de 25.000 osonencs i osonenques. Un servei comarcal d'abastament d'aigua en baixa, clavegueram i drenatge urbà. En total se'n beneficien 7 municipis (Torelló, Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló, El Brull, Sobremunt i Tavèrnoles) i ja són més d'11.400 punts de consum els que reben aigua potable d'aquest servei.

És pel seu vessant innovador i de servei al ciutadà, que Onaigua ha estat escollida com una de les 70 "polítiques marca" identificades per Esquerra Republicana per avaluar-ne el cost i l'impacte i estendre-les arreu del territori.

Es tracta d’un projecte col·lectiu i de comarca que neix d'una ferma voluntat política a l'hora de gestionar públicament un servei tan bàsic i preuat com és l'aigua. Amb l'inici de l'activitat, Osona gaudeix d’un model que garanteix que la gestió i el subministrament d'aquest servei essencial estigui en mans públiques i que es pugui fer de manera propera.

“Un pas de gegant per la gestió pública”

"Aquest ha estat un pas de gegant per a la gestió pública de l'aigua a la comarca", es felicita Joan Carles Rodríguez, que qualifica el servei de "rigorós, expert i professional". Rodríguez valora la importància de disposar d'una empresa pública que ofereixi un servei "tan important com és la distribució d'aigua en les empreses i domicilis d'Osona", una iniciativa que "ha estat possible gràcies al consens polític de la comarca".

"Som el primer consell comarcal de Catalunya que dona el servei d'aigua amb una empresa pública i volem que esdevingui un servei d'excel·lència", destaca. I afegeix: "Onaigua no és només important per aconseguir una gestió eficient, pública i mancomunada de l'aigua, també ho és perquè hem fet una aposta valenta amb segell propi osonenc".

Onaigua és el reflex d'una doble vocació de servei: la dels ajuntaments envers la ciutadania i la dels consells comarcals envers els consistoris. En aquest sentit, els ajuntaments osonencs tenen a disposició un nou instrument per poder gestionar l'aigua dels seus municipis, de tal manera que poden escollir gestionar l'aigua d'una forma directa, fer-ho a través d'un model concessional o bé sumar-se a la gestió mancomunada que ofereix Onaigua. "El servei s'impulsa de forma mancomunada amb la finalitat que els petits municipis puguin participar-hi i tinguin les mateixes garanties a l'hora de prendre les decisions pel que fa a la gestió de l'aigua dels seus municipis", exposa Rodríguez.

Pel que fa a xifres econòmiques, el cost és d'aproximadament 2 milions d'euros, finançats amb els ingressos d'aquest servei d'aigua, amb suport financer dels Ajuntaments adscrits i del Consell Comarcal d'Osona.

  Osona, primera comarca que gestiona l'aigua de forma pública des d'un consell comarcal