El diputat Jordi Albert durant la seva intervenció al ple del Parlament / Marc Puig
El diputat Jordi Albert durant la seva intervenció al ple del Parlament / Marc Puig

Els republicans defensen el comerç de proximitat i denuncien la precarització dels llocs de treball de l’economia de plataformes a gran escala

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha registrat una moció al Parlament per crear una comissió d’estudi sobre l’impacte social de l’economia de plataformes. Davant les denúncies de vulneració de drets laborals en els casos de grans empreses com Amazon o Glovo, els republicans veuen necessària una legislació específica per fer-hi front. La creació d’una comissió al Parlament de Catalunya permetrà, doncs, començar a recopilar informació i establir unes primeres bases per regular-ne l'impacte.

L’activitat econòmica d’aquest tipus de plataformes és un fenomen creixent i comporta també unes conseqüències negatives, orfes de regulació encara. Segons dades de la Comissió Europea, aquestes empreses a gran escala incompleixen diverses normatives laborals en relació als seus propis treballadors: no cobren el 41% del temps treballat o, per exemple, el 55% d’ells no arriba a cobrar el salari mínim.

En aquest sentit, el diputat republicà Jordi Albert afegeix que aquest tipus d’empreses acaben erosionant el teixit econòmic arrelat al territori, afecten negativament el comerç de proximitat i en alguns casos també dificulten les agrupacions sindicals. És per això, que a la moció que votarà el pròxim ple, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana vol que el Parlament es posicioni en contra de la precarització de llocs de treball que comporten també aquestes plataformes a gran escala, i reivindiqui específicament el comerç de proximitat..

Els republicans volen traslladar aquest debat en un comissió d'estudi al Parlament, per tal que aprofundeixi en la casuística concreta i busqui solucions legislatives específiques. Una d'elles és la llei de l'Últim tram que treballa el Govern, per mitigar els problemes que provoca el lliurament de productes adquirits a distància en mobilitat i respecte al medi ambient. "I en calen més", ha apuntat mirant a futur el diputat republicà.

La demanda d’Esquerra Republicana arriba al ple, en gran mesura, després del seguiment fet en el cas d’Amazon Martorelles, que ha servit per denunciar públicament les problemàtiques que es deriven d’aquesta activitat econòmica. Després del tancament de la planta, el grup parlamentari considera necessari el compliment dels acords arribats entre la direcció d’Amazon i el comitè de vaga, i per aquest motiu també s'inclou a la moció.