Najat Driouech, en las seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Najat Driouech, en las seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

El ple avala que tiri endavant una llei contra el racisme i proposa al Govern incorporar una perspectiva interseccional per combatre actituds com la xenofòbia

El Parlament de Catalunya reafirma el seu ferm compromís amb una Catalunya lliure de qualsevol discriminació racista. El ple d’aquest dijous ha aprovat la moció que va presentar el grup parlamentari d’Esquerra Republicana, amb l’objectiu de combatre els discursos d’odi tant a la cambra com al carrer i posar fi, finalment, a un sistema d’opressió estructural present en tots els àmbits de la societat.

Una de les vies que ha aprovat la cambra és que durant aquesta legislatura, per una banda, s’impulsi i aprovi la Llei contra el racisme en totes les seves formes i expressions. Hi han votat a favor tots els grups parlamentaris, excepte la CUP i VOX que hi han votat en contra i Cs, que s’ha abstingut. El text també ha rebut l’aval del ple per reformar el reglament de la institució i el Codi de Conducta dels diputats i diputades per a blindar la cambra davant comportaments masclistes, racistes, homòfobs i feixistes. En aquest punt, la CUP, Vox, Cs i PPC han tornat a votar-hi en contra.

La diputada al Parlament de Catalunya, Najat Driouech, en la seva intervenció, ha volgut deixar clar que Esquerra Republicana, pren “el compromís d’aprovar la Llei contra el racisme des d’un abordatge integral, en totes les seves formes i expressions, defensant els drets humans, erradicant els estigmes i prejudicis”.

Per una altra banda, amb la moció dels republicans, el Parlament insta el Govern de Catalunya a fer seguiment de la Comissió d'Estudi del Racisme Institucional i Estructural per valorar l'elaboració i implementació d'accions extretes de les conclusions de l'informe final que elabori la comissió. També, a què dissenyi una macroenquesta sobre discriminacions i delictes d'odi durant aquest 2022. “Això ens permetrà detectar, actuar, prevenir i fer memòria de reparació”, ha explicat la diputada.

 Najat Driouech, en las seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Najat Driouech, en las seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Es vol que el Govern “impulsi campanyes de sensibilització i conscienciació antiracista per erradicar qualsevol actitud discriminatòria o delicte d’odi” ha afegit Driouech, incloent també, segons diu el text aprovat avui al ple, un pla formatiu per al personal de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria. A més, ha de col·laborar amb els ens locals per vetllar la garantia de l'empadronament de les persones sense domicili fix i de les persones migrades afectades per la llei d’estrangeria, “una realitat greu i que comporta el deure als servidors públics de garantir-lo” denuncia la diputada.

Per tot plegat, s’insta a la Generalitat també a desplegar de forma progressiva de la Llei 19/2020 d'igualtat de tracte i no discriminació que es va aprovar l’anterior legislatura i que, durant el primer trimestre del 2022, prioritzi l'inici de l’elaboració del règim sancionador i de les mesures de mediació i de reparació davant les discriminacions patides.

“No hem d’oblidar i cal reconèixer, que la nostra societat està tan impregnada de racisme que malauradament l’hem normalitzat. Traiem-nos aquesta bena dels ulls. Hem de construir una societat lliure de la cultura de l’odi i això només ho podem fer plegades. Fem front al racisme!”, ha conclòs.