La diputada d'Esquerra Republicana Gemma Espigares / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)
La diputada d'Esquerra Republicana Gemma Espigares / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)

La cambra també defensa donar suport i valor a la infermeria i enfortir els sistema sanitari públic

El Parlament ha instat el Govern a fer una aposta clara per incloure la perspectiva de gènere en tots els àmbits del sistema sanitari, a proposta d’Esquerra Republicana. Algunes mesures per fer-ho possible són impulsar formacions amb perspectiva de gènere i sobre violències masclistes per al personal sanitari, visibilitzar el talent femení o afrontar les malalties que afecten específicament o de forma diferent les dones.

La cambra, que ha validat per unanimitat la moció dels republicans, també ha exigit donar valor a la feina de la infermeria dotant-la d’eines i recursos —a través del decret de prescripció infermera, per exemple; i garantint que tindrà relleus suficients i presència en el Consell Assessor del departament de Salut. També ha constatat que la millor manera de reconèixer l’esforç del personal sanitari, un col·lectiu altament feminitzat, en la crisi de la Covid-19, és revertint les retallades d’anys enrere i enfortint el sistema sanitari públic. En aquest sentit, ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que convocaria una aliança del sector sanitari per forçar l’Estat espanyol a revertir el seu infrafinançament i va estendre la mà a totes les formacions polítiques per posar-la en marxa.

 La consellera de Salut, Alba Vergés / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)
La consellera de Salut, Alba Vergés / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)

Durant el debat de la moció dels republicans, la diputada Gemma Espigares ha explicat que “les dones vivim, patim, emmalaltim, ens curem i morim de manera diferent, perquè tenim més esperança de vida però vivim amb menys qualitat de vida, som més sofertes i triguem més a anar als hospitals”. I existeixen unes desigualtats de gènere en l’àmbit de la salut, però també econòmiques, socials i culturals, que cal eliminar “combatent el patriarcat, enfortint el sistema sanitari públic i introduint la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques”.

Espigares també ha alertat que la pandèmia de la Covid-19 ha posat encara més de relleu aquestes necessitats, perquè les dones hi han estat molt més exposades: el 70% del personal sanitari són dones i en el cas de les residències és el 88%. Però no només l’han patit més en l’àmbit laboral, sinó també en el familiar, “on majoritàriament són les dones les qui s’han ocupat de les cures de la llar i dels familiars”. Un altre fet decisiu és que la gent més gran és la més vulnerable, i hi ha més dones grans.

Concretament, amb l’aprovació de la moció, el Parlament ha instat el Govern a:

  • Reduir l’impacte de la crisi sobre les desigualtats de gènere en l’àmbit laboral —treballs temporals i a temps parcial i retribucions més baixes; afavorir la conciliació de la vida laboral en l’àmbit sanitari i familiar; i establir plans d’igualtat als centres sanitaris de l’ICS i del SISCAT.
  • En la recerca en salut, impulsar les dones com a investigadores principals i la seva presència en assajos clínics i donar a conèixer el talent femení.
  • Impulsar la formació amb perspectiva de gènere i sobre drets sexuals i reproductius als i les professionals de la salut i introduir-la en els estudis de ciències de la salut.
  • També, la formació en violències masclistes, especialment en l’atenció primària i en salut mental, i dotar el sistema de les eines per detectar-la i abordar-la de manera integral. A més, fer un seguiment del cribatge de violència masclista en el protocol de seguiment dels embarassos, impulsar accions per eradicar les pràctiques nocives que pateixen les dones migrades i establir un protocol de prevenció de la violència masclista a l’adolescència.
  • Afrontar les malalties que afecten específicament i/o de forma diferent les dones i que hagin estat històricament invisibilitzades i impulsar campanyes informatives. També, aportar alternatives a la medicalització de les dones pel malestar produït per rols de gènere i situacions de violència masclista.
  • En l’abordatge de la mutilació genital femenina, impulsar la formació dels i les professionals de la salut, dotar el sistema dels recursos necessaris per fer les intervencions quirúrgiques quan la mutilació ja s’ha produït i potenciar la coordinació amb entitats referents en aquest àmbit.
  • En l’atenció i acompanyament al naixement, prioritzar la presa de decisions informades de les gestants i dotar de recursos i eines per detectar i atendre correctament les depressions postpart.
  • Seguir desplegant el model d’atenció a les persones trans: reforçar els punts d’atenció i d’intervencions quirúrgiques de reassignació i treballar la sensibilització de la societat.
  • Garantir l’accés de totes les persones, sobretot les dones i persones LGTBIQ+ i indistintament de la seva situació administrativa, als serveis de salut sexual i reproductiva durant el període de l’estat d’alarma.