El Parlament constata la necessitat d’impulsar la transició energètica al sector químic de Tarragona

L’hemicicle aprova per unanimitat una moció per posar en valor el sector químic de Tarragona i promoure-hi la producció de l’hidrogen verd

El Ple del Parlament ha acordat donar suport al sector químic del camp de Tarragona en el necessari procés de transició energètica cap a un model més sostenible, a través d’una moció aprovada amb els vots a favor d'una àmplia majoria de la cambra. La iniciativa parlamentària, impulsada pel grup parlamentari d’Esquerra, constata la rellevància del sector pel territori i la urgència que aquest segueixi fent passes endavant en el compliment dels objectius de descarbonització fixats per la Unió Europea. Per fer-ho, és imprescindible implementar les noves tecnologies que permetin la reducció d’emissions en els processos de fabricació d’energia, com la producció d’hidrogen verd.

Tal com recorda la diputada republicana Raquel Sans, la indústria química del camp de Tarragona genera 11.000 llocs de treball i representa un 10,3% del valor afegit brut de la indústria del país. Actualment, el sector genera una gran quantitat d’emissions de diòxid de carboni fruit de l’ús de combustibles fòssils contaminants. Per poder adaptar la indústria a les exigències i reptes que planteja el canvi climàtic, i, així, mantenir la importància cabdal del sector al territori, impulsar nous processos d’obtenció d’energia que s’adaptin als objectius de la Unió Europea es fa imprescindible.

Per tot això, “ni Catalunya ni el camp de Tarragona poden deixar escapar el tren de l’hidrogen, que cal treballar per tal que esdevingui verd de manera efectiva”, afegia la diputada republicana. Sans recorda que, perquè així sigui, cal un desplegament ferm i decidit de les energies renovables a tot el país. “Però que ningú confongui aquesta necessitat amb el descontrol i la bombolla especulativa que s’havia generat”, afegeix.

 La diputada republicana Raquel Sans durant la seva intervenció al faristol de l'hemicicle. MARC PUIG
La diputada republicana Raquel Sans durant la seva intervenció al faristol de l'hemicicle. MARC PUIG

En la seva intervenció, la diputada d’Esquerra Republicana ha assegurat que, per fer possible aquest desplegament, és inevitable assumir els canvis que les renovables provocaran al territori. Ara bé, això no vol dir acceptar aquests canvis de qualsevol manera. “Es va començar la casa per la teulada, i això havia obert la porta a què els de sempre inundessin el sud del país amb centenars de projectes”. Per això, cal una planificació global i liderada des de les institucions “de manera participada i amb una aposta real per l’autoconsum i les comunitats energètiques”.

En aquesta línia, la diputada republicana Raquel Sans ha volgut posar en valor la instal·lació, precisament, al camp de Tarragona de l’electrolitzador més gran de l’estat, a partir de la iniciativa de diverses empreses del territori, que permetrà la fabricació d’hidrogen per abastir una part del sector químic del territori. Sans ha insistit que “cal fer les coses de pressa, perquè el planeta no pot esperar, però cal fer-les bé”.