El diputat del Grup Republicà Ruben Wagensberg
El diputat del Grup Republicà Ruben Wagensberg

El diputat d’Esquerra Republicana Ruben Wagensberg titlla la Monarquia der ser una institució “propera a l’extrema dreta, anacrònica, masclista, opaca, corrupta i, en la persona de Felip VI, addicta a excedir les seves atribucions constitucionals”

El Parlament de Catalunya ha aprovat la creació d’una comissió d’investigació sobre la monarquia espanyola, impulsada per Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, els Comuns i la CUP. El diputat d’Esquerra Ruben Wagensberg ha dit que la comissió “ha de posar llum sobre una institució que és majoritàriament rebutjada per la ciutadania de Catalunya, propera a l’extrema dreta, anacrònica, masclista, opaca, corrupta i, en la persona de Felip VI, addicta a excedir les seves atribucions constitucionals”, i ha recordat que és una institució que ja ha estat reprovada dues vegades pel Parlament de Catalunya. “La Casa Reial és una vergonya democràtica i la seva impunitat és una taca en qualsevol estat que vulgui ser una democràcia homologable del segle XXI”, ha denunciat.

La comissió investigarà les activitats “delictives o irregulars” de persones vinculades a la família reial, com les destinades a “forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l’1-O”, i també els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I en paradisos fiscals. En paraules de Wagensberg, la comissió “pretén posar llum i taquígrafs allà on massa temps s’ha funcionat amb obscuritat, sobres i presumptes comissions” i buscarà “respostes a les preguntes que enterboleixen el funcionament de la primera institució de l’Estat”.

Durant la seva intervenció, el diputat ha llistat els motius pels quals calia crear aquesta comissió i els ha acompanyat d’alguns exemples:

  1. “La Monarquia és una institució majoritàriament rebutjada per la ciutadania de Catalunya. Un 59,6% dels catalans no atorguen cap confiança al cap de l’Estat i un 79,6% el suspenen”.
  2. “La Monarquia existeix, no en base al consentiment, sinó a la imposició. La Monarquia no és democràtica, no ha estat mai votada per ningú. Va ser decidida per Franco”.
  3. “La Monarquia és propera a l’extrema dreta. Va retornar de la mà de Franco i els colpistes del 23-F estaven convençuts que el rei els avalava. Els llaços amb l’extrema dreta encara es mantenen”.
  4. “La Monarquia és masclista. L’actual cap d’Estat només ho és perquè ‘per tal de ser monarca, es prefereix l’home que la dona’. A més, ha d’autoritzar els matrimonis dins de la família reial”.
  5. “La Monarquia és opaca i corrupta. El 2012, segons el New York Times, Joan Carles I gaudia d’una fortuna opaca de 2.100 milions de dòlars. Tot apunta que gran part de la seva fortuna prové de negocis amb monarquies totalitàries, i és conegut que ocultava diners a Suïssa mitjançant el gestor financer del cas Gürtel”.
  6. “El 3 d’octubre de 2017 el monarca es va excedir totalment del seu paper. És un rei entestat a interferir en el poder legislatiu i a condicionar el poder executiu i judicial”.