Jordi Orobitg al Ple del Parlament / Marc Puig
Jordi Orobitg al Ple del Parlament / Marc Puig

La cambra catalana reivindica la transparència de les entitats polítiques i la necessitat d’una fiscalitat justa

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest divendres un ampli paquet de mesures per fer front a la corrupció, en el marc del debat monogràfic iniciat dimecres passat. Entre les resolucions aprovades, la cambra ha donat llum verda a emprendre accions per lluitar contra la corrupció en l’àmbit dels partits polítics i les fundacions vinculades, a petició d’Esquerra Republicana.

El Parlament, doncs, insta les formacions polítiques a adoptar compromisos ferms contra la corrupció i a favor de la transparència, mitjançant plans de prevenció de riscos, canals de denúncia amb protecció dels alertadors, i respecte a la presumpció d’innocència obviant els interessos partidistes. En la mateixa línia, els republicans demanen que aquestes bones pràctiques es facin extensives a les fundacions vinculades a partits polítics, ja que en els darrers anys s’han donat casos de corrupció aprofitant aquestes entitats. “Volem fer una crida a les forces polítiques perquè adoptin mesures de transparència i lluita contra la corrupció en el sí propi dels partits i també a les fundacions que els són vinculades”, ha explicat el diputat republicà Jordi Orobitg, “tots tenim coneixement que és una font que moltes vegades ha permès un finançament irregular de partits o el cobrament de comissions per obra pública”.

La cambra catalana també crida a impulsar mesures legislatives que codifiquin aquests compromisos. Per una banda, una Llei Electoral Catalana que reguli els conflictes d’interessos de càrrecs electes, adopti mesures d’estalvi per reduir el cost de les campanyes electorals, i, sobretot, que protegeixi als càrrecs electes davant interferències judicials motivades ideològicament, deixant clar que la pèrdua d’un càrrec electe només es produeix amb sentència ferma per part d’un òrgan judicial. Com ha apuntat Orobitg, “el poder judicial pateix una crisi de credibilitat molt important i cal corregir el biaix ideològic de la cúpula judicial de l’Estat; s’ha de despolititzar i assimilar-lo a estàndards europeus”.

Per altra banda, reclama una llei de transparència de partits i fundacions, que traslladi les obligacions i responsabilitats en matèria de lluita contra la corrupció a les fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, així com que condicioni l’accés d’aquestes entitats al finançament públic i reguli la presència de persones investigades en la vida pública.

Volem construir una República exemplar, on prevalgui la transparència i la lluita contra la corrupció, i entenem que els valors republicans són imprescindibles”, ha subratllat Orobitg, i ha etzibat a Ciutadans que la corrupció pren diverses formes: “Per mi la corrupció en l’àmbit polític és el triomf de l’ambició sobre l’honradesa. I també hi ha la corrupció moral, la insensibilitat vers les altres persones, la falta de respecte”. I ha clos: “Les seves formes de procedir avui amb gent a la presó o a l’exili no compleix amb aquests valors humans”.


Per una fiscalitat transparent, justa i progressiva, i per combatre l’evasió fiscal

En les resolucions aprovades pel Parlament impulsades per Esquerra Republicana també s’hi recull la necessitat d’avançar cap a un sistema fiscal més transparent, més progressiu i, sobretot, més just, que reti comptes a aquells que han sigut acusats de mala praxi, siguin qui siguin. En aquest sentit, la cambra catalana ha validat el seu compromís per tendir a una fiscalitat que mantingui l’estat del benestar i garanteixi la igualtat d’oportunitats. El Parlament ha ratificat la seva preocupació per l’opacitat i les obstruccions judicials, apuntant directament a la casa reial espanyola. Finalment, la cambra crida a vetllar pel prestigi i bon nom de les institucions catalanes, i considera necessari exigir explicacions a qualsevol membre dels diferents governs de la Generalitat de Catalunya que hagi estat investigat per incompliments tributaris.