El Parlament de les dones exigeix situar el feminisme al centre de l'agenda política en una jornada històrica

156 diputades i activistes feministes han omplert l’hemicicle del Parlament i han aprovat una declaració conjunta com a punt de partida per capgirar el patriarcat

El Parlament de les dones, una iniciativa pionera conjunta del Parlament de Catalunya i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, ha permès que 156 dones, diputades i representants de diverses entitats feministes, omplissin l’hemicicle, oferint una imatge històrica, i aprovessin per unanimitat una declaració conjunta on reclamen situar les polítiques feministes al centre de l’agenda política.

Al document també exigeixen la igualtat efectiva entre homes i dones en els àmbits dels drets humans, l’educació i la cultura, els drets laborals i econòmics, la participació social i política, la salut i els drets sexuals i reproductius i el dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes. Sobre aquest últim punt, la diputada d’Esquerra Jenn Díaz ha defensat que “no volem que les víctimes quedin ensorrades en perfils o estereotips, ni que els feminicidis computin en funció del teu ofici o la teva situació administrativa, ni que la violència sexual als menors prescrigui, ni romantitzar l’abús de poder i la toxicitat”. Ha afegit, amb contundència, que “tenim tot el dret a viure sense por, a no considerar inevitables algunes violències quotidianes”, i que “les dones volem capgirar-ho tot i ho aconseguirem”.

Díaz ha aprofitat l’ocasió per dirigir unes paraules a les preses polítiques i exiliades: “Vull tenir un record per totes les dones valentes que han liderat el camí fins aquí en un context encara més hostil; algunes d’elles estan pagant un preu massa alt: Clara, Dolors, Anna, Meritxell Serret i Borràs, Marta i Carme, com ens agradaria compartir el Parlament de les dones amb vosaltres!”.

Entrant en matèria, la diputada ha destacat el paper de les dones en els conflictes armats i les dones i les nenes refugiades i migrades: “Elles pateixen la doble discriminació i el silenci; reclamem, per a elles, el dret a vot i la protecció en casos de violència masclista sense condicions burocràtiques”, ha afirmat. Dins de l’àmbit dels drets laborals i econòmics, també ha volgut fer una especial menció a les dones del món rural: “Reivindico un reconeixement social per la tasca que fan i dono les gràcies a totes les dones que han treballat en els cossos de bombers, d’agents rurals, d’emergències mèdiques i defensa forestal, molt sovint oblidades; sou un orgull”.

La diputada Adriana Delgado, que ha presidit aquest ple, ha posat en valor la “imatge inèdita” del Parlament de les dones, però ha assegurat que “la seva importància va més enllà” i que només és “el punt de partida per continuar treballant per impulsar polítiques feministes tangibles”. També ha explicat que seran les dones les que liderin la transformació feminista del país, perquè són les que pateixen “les conseqüències socials, polítiques i econòmiques de la subordinació, l’explotació i la manca de reconeixement que ens imposa el patriarcat”; també ha dit, però, que aquesta lluita interpel·la a tota la societat: “Ha de ser un repte compartit que també ha d’implicar els homes”. La sessió plenària del Parlament de les dones ha finalitzat entre forts aplaudiments i crits de “visca la lluita feminista”.