Pere Aragonès al Ple del Parlament / Marc Puig
Pere Aragonès al Ple del Parlament / Marc Puig

El vicepresident defensa que els millors pressupostos serien els d’una Catalunya independent, però aquests comptes “posen els fonaments per la societat catalana de 2030”

Els pressupostos ja han començat a caminar. Els números que ha elaborat el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, han rebut aquest dimecres l'aval del Parlament per començar els tràmits parlamentaris abans que s'aprovin definitivament. Amb els vots d'Esquerra Republicana i JxCat, i l'abstenció dels Comuns, tant els pressupostos com la norma que els acompanya amb mesures fiscals han superat el primer escull i han tombat totes les esmenes de l'oposició.

D'aquesta manera, doncs, el Parlament ha donat llum verda a fer realitat uns pressupostos que tenen per objectiu “construir un país millor, perquè no renunciem a fer un present més just i un futur molt millor”, ha afirmat Aragonès. “Fem política per transformar la societat i forjar un futur d’oportunitats, no pel titular fàcil ni la pancarta o eslògan que massa sovint veiem al faristol”, ha alertat el vicepresident republicà, “hauríem de valorar si les decisions ens ajuden a avançar en les solucions o a perpetuar els problemes”.

Aragonès ha deixat clar durant la intervenció que els pressupostos són insuficients, en tant que com a “independentista, progressista i d’esquerres, crec que el millor pressupost seria el d’una Catalunya independent”. Fins que Catalunya no sigui un país lliure, però, el republicà diu que cal “aprofitar tots els marges i no renunciar a res, començar a fixar les bases del futur i poder construir un país millor”.

La prioritat d’aquests pressupostos continua essent la de reforçar les parets mestres de l’estat del benestar, per garantir la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”, ha exposat Aragonès. En aquesta línia, el republicà ha manifestat les dificultats de gestionar les prioritats socials causades per la conjuntura econòmica i la situació d’excepcionalitat viscudes els darrers anys. “Necessitem eines d’un estat per fer-hi front”, ha subratllat Aragonès.

Seríem irresponsables si no aprofitéssim tots plegats l’oportunitat de posar al dia els comptes de la Generalitat”, ha clos Aragonès, “perquè qui en surt perjudicat no és la primera bancada del Govern, és la ciutadania”.

Al seu torn, el diputat Lluís Salvadó ha aplaudit els comptes, en línia amb els d'Oriol Junqueras, i que deixen enrere l'austeritat, recuperen la despesa prèvia a la crisi i presenten 9.000 milions d'euros menys de dèficit que el 2010. Són, per tant, uns comptes "compromesos socialment i ambientalment, que aposten per un impuls a l’economia productiva; uns pressupostos rigorosos, que creixen de forma responsable, i que preserven la sostenibilitat de les finances públiques i de la qualitat dels serveis públics", ha argumentat.

Com a independentista, progressista i d’esquerres, crec que el millor pressupost seria el d’una Catalunya independent
Pere Aragonès

Llei de mesures fiscals i financeres

El debat d'aquest dimecres al Parlament també ha servit per arrencar la tramitació de la llei d'acompanyament, que possibilita l'execució dels comptes. I l'ha defensat la diputada Raquel Sans, que ha apostat per una política fiscal justa i progressiva com a base de l'acció política d'Esquerra. "Ras i curt, que pagui més qui més té", ha afirmat. En aquest context ha aplaudit que s'incrementi l'IRPF a les rendes altes, de més de 90.000 euros. "Són rendes altes, malgrat que alguns tertulians ens vulgui fer creure que els cobra la classe mitjana; i no, res més allunyat de la realitat; estem parlant que l'1,5% dels contribuents més rics paguin una mica més", ha argumentat Sans.

La diputada republicana ha subratllat la tasca d'Esquerra per bastir un acord amb JxCat i comuns per als comptes d'aquest any i ha posat l'accent en treballar per teixir aliances amb les esquerres catalanes -fa tres anys es van aprovar amb la CUP- per tal "d'abordar la reforma fiscal que necessita aquest país".

També el vicepresident i conseller d'Economia ha apel·lat a una fiscalitat més justa i progressiva per donar resposta a les demandes socials del país, afavorir un creixement econòmic sostenible i redistribuir la riquesa -"avui encara hi ha massa gent que, tot i que treballa, no arriba a passar la vida amb dignitat, que no arriba a final de mes". "Són les classes popular les que pateixen un increment de l'IRPF? No I qui ho digui menteix!", ha etzibat Aragonès en el mateix sentit.