La diputada d'Esquerra Rut Ribas durant la seva intervenció al ple.
La diputada d'Esquerra Rut Ribas durant la seva intervenció al ple.

La moció impulsada pels republicans pretén acabar amb l’estigma de les afectacions mentals i del suïcidi, que és la principal causa de mort dels joves, i incidir especialment en la prevenció a les escoles

El Parlament ha aprovat per unanimitat la moció impulsada pel Grup d’Esquerra Republicana que pretén reforçar la prevenció dels suïcidis de joves. El text insta el Govern a tenir en compte la perspectiva juvenil en el tractament de trastorns mentals i la prevenció del suïcidi. Per això es demana impulsar la formació dels professionals que interactuen amb joves i facilitar eines a la població perquè pugui identificar aquestes problemàtiques i actuï amb rapidesa a través del sistema de salut, l’escola i la família.

La diputada d’Esquerra Rut Ribas, que ha defensat la moció al ple, ha explicat que “cal posar fi a l’estigma i les etiquetes negatives que sempre han acompanyat la salut mental i el suïcidi i que impedeixen fer-hi front de manera natural”. També ha aportat dades molt rellevants: A Catalunya, cada 5 dies hi ha un suïcidi juvenil i 2 de cada 10 joves han realitzat una temptativa. És la principal causa de mort entre els joves de 15 a 34 anys i, en el 90% dels casos, s’explica per un trastorn o afectació de la salut mental. Es tracta d’una “realitat molt present i comuna”, ha assegurat Ribas, ja que el 20% dels joves han passat per almenys un episodi en la salut mental.

Cal posar fi a l’estigma i les etiquetes negatives que sempre han acompanyat la salut mental i el suïcidi i que impedeixen fer-hi front de manera natural
Rut Ribas Diputada del grup d'Esquerra Republicana

Tot plegat fa necessari, segons la diputada, introduir la perspectiva juvenil en les polítiques de salut i educatives, així com la perspectiva de gènere: “Les desigualtats entre homes i dones, presents arreu, poden evolucionar cap a una afectació emocional o mental”. A l’hora, cal tenir en compte que la taxa de temptatives suïcides entre les persones trans és d’un 40%. Ribas també ha recordat que a l’hora d’afrontar el suïcidi juvenil s’ha de tenir en compte l’entorn del jove: “Els supervivents del suïcidi han de conviure sempre amb aquest dol patològic”, ha explicat. I, per últim, ha destacat factors de prevenció del suïcidi com tenir accés als recursos i polítiques de salut emocional i mental i incidir en la salut sexual i el consum de drogues, alcohol i tabac.

La salut mental i la prevenció del suïcidi és un repte prioritari a nivell internacional i ja és present en les polítiques de l’Organització Mundial de la Salut i la Comissió Europea. Catalunya forma part de l’Aliança Europea contra la Depressió i ha estat pionera a Europa a impulsar un programa anomenat Codi Risc Suïcidi i a tenir un registre a nivell de país.

Els punts més destacats de la moció que ha aprovat el Parlament són:

  1. Facilitar eines a la població en general per identificar problemàtiques de suïcidi i actuar de forma ràpida a través del sistema de salut, l’escola o la família.
  2. Incorporar als òrgans de participació de salut mental del departament de Salut la perspectiva juvenil i la dels supervivents al suïcidi juvenil fomentant la participació d’associacions de joves, d’afectats i familiars.
  3. Elaborar un estudi per entendre les evidències científiques de l’associació entre l’ús de tecnologies mòbils i la depressió adolescent.
  4. Seguir millorant el Codi Risc Suïcidi, establint un equip d’avaluació dels seus resultats i analitzant diferències entre centres i territoris.
  5. Dotar de recursos l’atenció primària per garantir diagnòstics més precoços i fer una major prevenció de l’intent de suïcidi juvenil i formar els professionals de l’àmbit social, educatiu i de la societat civil per ser subjectes actius en la prevenció del suïcidi.
  6. Entendre l’escola com un entorn promotor de la salut dels adolescents i apostar per accions de promoció de la salut, de prevenció de situacions de risc i d’atenció precoç dels problemes de salut mental, salut afectiva i sexual i consum de drogues amb la col·laboració dels centres educatius i de salut. Reforçar també la formació del professorat en educació emocional i incorporar-la a la programació de tota l’etapa educativa.