La diputada d'Esquerra Republicana Najat Driouech
La diputada d'Esquerra Republicana Najat Driouech

La cambra insta el Govern a reclamar al govern espanyol la regularització de les persones migrades i el tancament dels CIEs

El Parlament ha aprovat una moció d’Esquerra Republicana amb què rebutja les actuacions policials racistes que s’han produït les darreres setmanes i insta el Govern a impulsar mesures efectives per prevenir-les i eradicar-les. La cambra també ha reconegut que les institucions generen una “violència institucional” que ajuda a “perpetuar el racisme i la desigualtat estructural”, i s’ha compromès a treballar per assolir una societat lliure de discriminacions amb eines com una Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació.

“Durant l’estat d’alarma hem vist l’augment d’actuacions policials, detencions i identificacions racistes; aquestes actuacions discriminatòries han de ser rebutjades inequívocament pel Parlament”, ha defensat la diputada republicana Najat Driouech. “La violència policial racista també és un problema a Catalunya i cal que la condemnem i hi posem solució de manera immediata”, ha afegit.

Per tal d’acabar amb aquestes pràctiques, en un dels punts de la moció s’insta el Govern a actuar amb contundència en tots els casos de denúncies cap a treballadors o treballadores públics per aquest motiu. La cambra vol que s’actuï d’ofici sempre que algun agent pugui haver comès faltes molt greus, especialment si són discriminatòries, i que, si s’inicia una investigació interna, s’apliquin mesures proporcionals sense descartar la suspensió preventiva.

En el cas de la denúncia de SOS Racisme per una intervenció dels Mossos d’Esquadra a Sant Feliu Sasserra, el Parlament ha exigit obrir un expedient als agents implicats i adoptar mesures cautelars que suposin, com a mínim, la retirada d’aquests agents del treball de carrer fins que hi hagi sentència ferma. Driouech ha condemnat l’agressió racista i s’ha dirigit al noi que la va patir: “Wubi, estem amb tu i amb totes les víctimes de discriminacions i racisme”. També ha rebutjat l’agressió xenòfoba a Premià de Mar i ha lamentat “la criminalització de les víctimes” per part de l’alcalde del municipi.

La cambra també ha instat el Govern a reclamar al govern espanyol la regularització de les 150.000 persones en situació irregular a Catalunya i les més de 600.000 persones a tot l’Estat, com ja han fet altres països de la Unió Europea per garantir els drets de totes les persones que “han contribuït de manera invisible” a superar la crisi de la Covid-19. “Des d’Esquerra Republicana considerem que cap persona és irregular ni il·legal; hem defensat i defensem la derogació de l’actual Llei d’Estrangeria”, ha afirmat Driouech.

Una altra exigència a l’executiu espanyol és el tancament de manera definitiva dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs), ja que “suposen un internament forçós, injustificat i innecessari que perpetua el racisme institucional i estructural”. Mentre no es tanquin, el Parlament vol que el Govern treballi per garantir als interns drets com l’accés a l’assistència jurídica gratuïta o la denúncia de possibles vulneracions de drets.

Altres punts destacats del text aprovat són:

  • Instar el Govern a impulsar formacions als cossos de seguretat per acabar amb les identificacions i detencions arbitràries de persones racialitzades o en situació administrativa irregular, les quals incompleixen els codis d’ètica policial i esdevenen una vulneració de drets fonamentals.
  • Denunciar la doble discriminació que pateixen les dones migrades i racialitzades i instar el Govern a reclamar al govern espanyol que ratifiqui el Conveni 189 sobre les treballadores i els treballadors dels serveis domèstics i de les cures de l'Organització Internacional del Treball, per equiparar aquestes persones a la resta de treballadors i treballadores del Règim general de la Seguretat Social.
  • Davant la negativa d'alguns ajuntaments a permetre l’empadronament d’alguns dels seus veïns i veïnes, impedint així que tinguin accés a drets fonamentals, instar el Govern a garantir que els ajuntaments compleixin amb el Reial Decret 1690/1986 i facin efectiu l’empadronament.
  • Instar també el Govern a incrementar els recursos de la inspecció de treball en el seguiment de les condicions laborals dels temporers.
  • I a impulsar un pla perquè els joves migrats sols, d'entre 18 i 21 anys, puguin accedir a la inserció laboral i a la regularitat administrativa a llarg termini.