La portaveu del grup parlamentari d'Esquerra Republicana indica als diputats que votin favorablement a reprovar el Tribunal de Cuentas / Arnau Carbonell
La portaveu del grup parlamentari d'Esquerra Republicana indica als diputats que votin favorablement a reprovar el Tribunal de Cuentas / Arnau Carbonell

La cambra denuncia que el tribunal vol expropiar 34 servidors públics “per motius purament polítics”

El Parlament de Catalunya ha reprovat la decisió del Tribunal de Cuentas de rebutjar l’aval presentat pels ex alts càrrecs de la Generalitat imputats en aquest tribunal, que cobria els 5,4 milions d’euros en fiances que se’ls exigeixen i que havia atorgat l’Institut Català de Finances (ICF), en base al Decret Llei 15/2021 de creació del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya.

Amb l’aprovació d’un punt que el grup parlamentari d’Esquerra Republicana va afegir en una moció de Junts sobre fiscalitat, la cambra catalana ha denunciat que el tribunal “ignora la plena vigència del Decret 15/2021”, la legalitat del qual va ser avalada per unanimitat pel Consell de Garanties Estatutàries, i ho fa per “poder expropiar 34 servidores i servidors públics per motius purament polítics”. Aquest punt afegit pels republicans va ser aprovat ahir, durant el ple, amb els vots favorables de 82 diputats de la cambra (tots els diputats d’Esquerra, de Junts, de la CUP i dels Comuns).

El diputat d’Esquerra Lluís Salvadó va assenyalar que els avals de l’ICF van ser aprovats pel Parlament amb 102 vots favorables i que comptaven amb la cobertura absoluta del Consell de Garanties: “Hi havia cobertura legal i hi havia una cobertura amplíssima de la democràcia que s’expressa en aquest Parlament, però malgrat tot, com és habitual, allò que es perd a les votacions ho acaben arreglant alguns amics als despatxos”, va denunciar, però va posar en valor que, “tot i així, com sempre, la solidaritat col·lectiva dins del moviment independentista evitarà i evita la repressió de caràcter individual”.


Els membres d’Esquerra Republicana imputats presenten un recurs

Alhora, la desena de membres d’Esquerra Republicana imputats pel Tribunal de Cuentas, entre ells el president del partit, Oriol Junqueras, i el vicesecretari de Prospectiva i Agenda 2030, Raül Romeva, han presentat un recurs al Tribunal de Cuentas després que aquest organisme rebutgés, dijous passat, l’aval de l’ICF.

En l’escrit del recurs, la defensa afirma que els imputats han patit un clar perjudici perquè s’han vist privats de la possibilitat d’utilitzar un aval que no ha estat “qüestionat, anul·lat o suspès” i que, per tant, té “plena vigència legal”.

Assenyala també que la decisió de no acceptar els avals “es pretén immune al control judicial”, ja que no s’ha pogut al·legar ni discutir la decisió abans de la resolució del 14 d’octubre de la magistrada. Afirma que això genera una “absoluta indefensió” perquè, a més, no es podrà tornar a discutir en cap altre moment processal posterior. Afegeix que també genera indefensió el fet de desconèixer les quanties que s’han d’avalar, ja que la responsabilitat “és solidària”.

Per últim, la defensa denuncia una vulneració de la presumpció d’innocència, perquè la magistrada instructora “prejutja la concurrència de dol, culpa o negligència greu per part dels imputats i no ho afirma de forma indiciària”, és a dir, assumeix que els imputats van actuar amb mala fe. Per tot plegat, els advocats demanen que el tribunal rectifiqui i admeti els avals presentats.