El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la seva intervenció al Parlament
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la seva intervenció al Parlament

El vicepresident Pere Aragonès ha presentat el projecte de llei aturat per l’aplicació del 155 i que havia posat en marxa el conseller Raül Romeva

El ple del Parlament ha donat llum verda al projecte de llei de contractes de serveis a les persones, una “llei de contractes, no una llei que reguli serveis”, tal i com ha exposat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, a la cambra. Aquest projecte de llei és una norma “pionera” que pretén buscar més qualitat en el servei establint criteris de selecció que afavoreixin la contractació d’empreses especialitzades que apostin per la innovació.

L’objectiu d’aquest projecte de llei és millorar la qualitat dels serveis a les persones, és a dir, els que afecten directament la ciutadania, a l’hora de contractar empreses. "Incorporem la contractació pública com una eina més de política social, política econòmica i política per la igualtat d’oportunitats", ha explicat el vicepresident del Govern. D’aquesta manera, i d’acord amb la nova normativa, el Govern prioritzarà criteris de qualitat i excel·lència per sobre de puntuacions econòmiques a l’hora d’escollir les entitats que hauran de prestar aquest tipus de serveis. En aquest sentit, el vicepresident Aragonès ha afegit: “ens calen uns procediments de contractació que assegurin que la selecció de proveïdors es fa segons criteris d’expertesa, d’especialització i d’experiència i no pas de preu únicament”.

Ens calen uns procediments de contractació que assegurin que la selecció de proveïdors es fa segons criteris d’expertesa, d’especialització i d’experiència i no pas de preu únicament
Pere Aragonès Vicepresident del Govern i conseller d'Economia

Així mateix, en la seva exposició, Pere Aragonès ha recordat que aquest projecte de llei va estar engegat l’anterior legislatura de la mà del conseller Raül Romeva, ara empresonat, però aturat per l’aplicació de l’article 155. Una aturada que, segons el vicepresident, “ha impedit que l’administració de la Generalitat i l’administració local comptessin amb una eina que permetés oferir millors serveis a la ciutadania de Catalunya”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el diputat del Grup Republicà, Jordi Albert, ha afirmat que la futura llei ha de permetre "obrir la porta a aquelles petites i mitjanes empreses" que no entren normalment en aquests tipus de contractació, així com a empreses del tercer sector i cooperatives.

Amb tot, el projecte de llei ratificat avui prohibeix la selecció de l’empresa per subhasta o adjudicació al preu més baix i, en canvi, permet que es tingui en compte la responsabilitat social corporativa de empreses que es presentin a la contractació. També obliga les empreses i entitats a complir amb les condicions salarials i laborals dels convenis col·lectius que siguin de referència, i atorga millor puntuació a qui millori aquestes condicions, prevegi mesures d’estabilitat laboral o incorpori mesures d’igualtat de gènere, entre d’altres.