El Parlament votarà la dimissió de Borrell a proposta d’Esquerra

Els republicans consideren que el Parlament no pot restar passiu davant les declaracions del ministre Borrell sobre els nadius americans

El Grup Republicà ha presentat una proposta de resolució perquè el Parlament condemni la banalització de l’imperialisme i el colonialisme i demani la dimissió del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell. Els republicans consideren que el Parlament no pot restar passiu davant les últimes declaracions de Borrell, fetes en un acte a la Universitat Complutense de Madrid, en què va dir que “els Estats Units van néixer en una independència pràcticament sense història, l’únic que van fer va ser matar quatre indis. A banda d’això, va ser molt fàcil”.

Amb la proposta de resolució, que es votarà a la comissió d'Exteriors, els republicans insten el Parlament a:

  1. Mostrar el seu rebuig a qualsevol forma de banalització o apologia del Colonialisme i l’Imperialisme i reprovar les paraules de Josep Borrell, que suposen la banalització del genocidi de més de 12 milions de nadius americans.
  2. Mostrar el seu suport amb les comunitats i nacions d’americans nadius en la seva reclamació de reconeixement, justícia i reparació.
  3. Deixar constància que les declaracions de Borrell no representen de cap manera el sentir majoritari de la ciutadania de Catalunya i demanar la seva dimissió.
  4. Traslladar aquesta resolució a la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya als Estats Units; la ciutadania dels Estats Units, a través dels seus representants; i les comunitats i nacions d’Americans Nadius.

Borrell ha estat qualificat de “racista” per l’American Indian Movement, que ha definit les seves paraules com a “supremacistes, negacionistes i una forma patètica de descriure un genocidi”. Els republicans afirmen que són unes declaracions “inacceptables per algú amb la responsabilitat de representar a l’estranger un membre de la Unió Europea en ple segle XXI”, i encara que el ministre hagi demanat disculpes, consideren que “no ho han semblat sinceres, no només pel to excessivament col·loquial sinó perquè les declaracions del ministre no es poden considerar una relliscada puntual”.

Deixar constància que les declaracions de Borrell no representen de cap manera el sentir majoritari de la ciutadania de Catalunya i demanar la seva dimissió
Text de la Proposta de Resolució d'Esquerra

Els republicans recorden que el ministre Borrell ha recomanat repetidament Imperiofobia y Leyenda Negra de María Elvira Roca Barea, que nega les atrocitats fetes en nom de l’Imperi Espanyol durant la colonització d’Amèrica i les atribueix a una conspiració propagandística d’Anglaterra, França i Alemanya.

També ha intentat limitar el debat acadèmic i científic: els republicans expliquen que aquest novembre va boicotejar el congrés internacional d’hispanistes a Londres titulat “(In)tolerància ibèrica. Minories, intercanvis culturals i exclusió social a l’Edat Mitjana i l’època moderna”. La conferència, que s’havia de celebrar a l’Institut Cervantes, va patir el boicot d’acadèmics espanyols i es va haver de traslladar a les aules de la Senat House, la biblioteca universitària més gran de Londres. Boicot i trasllat motivats per la voluntat del Ministre Borrell de defensar el “bon nom” de l’imperi espanyol.

Pels republicans es tracta de “tota una cosmovisió imperialista més pròpia d’un ‘Ministro de Ultramar’ del segle XIX, que no d’un ministre d’Afers Exteriors d’un govern que es vol progressista al segle XXI”.