El president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant del Comitè Pegasus / ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant del Comitè Pegasus / ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, i l’alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, denuncien la falta d’investigació i de garanties de no repetició per part de l’Estat

Tenim dret a saber la veritat, i a que es repari el dany no només de les víctimes sinó també de la mateixa democràcia”. Així ho ha fet constar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant del Comitè Pegasus del Parlament Europeu.

El president s’ha trobat avui amb la missió europea acompanyat de la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, i del candidat a l’alcaldia de Barcelona i ex eurodiputat, Ernest Maragall. Tots tres, víctimes de l’espionatge il·legal del Catalangate.

L’estat espanyol ha desemparat les víctimes d’espionatge”, ha assegurat Aragonès, “no s’han assumit responsabilitats, i queden moltes preguntes per respondre”. En aquesta línia, el president ha criticat que, gairebé un any després que es fes públic el cas, “no hi ha cap diligència d’investigació”. Una mostra, ha apuntat, és el fet d’haver de comparèixer “davant del Parlament Europeu” i no “del Congrés dels diputats”.

Aragonès ha advertit que “el Catalangate posa en dubte la qualitat democràtica de l’Estat”: “S’ha espiat a advocats, periodistes, representants de la societat civil, líders de forces polítiques democràtiques i europarlamentaris. També als últims quatre presidents de la Generalitat”. Així, Aragonès ha apuntat a “una guerra bruta contra l’independentisme”: “Aquest cas no és aliè del conflicte polític entre Catalunya i Espanya; és un estadi més de la repressió”. “Un conflicte”, ha dit, “que només es resoldrà negociant i votant”.

Alguns creuen que la defensa de la unitat d’Espanya està per sobre dels drets fonamentals”, ha reblat el president per acabar, “per a nosaltres, els drets fonamentals estan per davant de qualsevol projecte polític”.

 El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, i l'alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, al Comitè Pegasus / ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, i l'alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, al Comitè Pegasus / ACN

Per la seva banda, la consellera Serret ha demanat al comitè: “Qui se suposa que ens ha de protegir, si aquells que haurien d’estar protegint-nos i investigant aquest cas són els que ens han estat espiant?”. Serret ha titllat de “flagrant” la manca de voluntat de l’executiu espanyol “per investigar els perpretadors de l’espionatge i garantir-ne la no-repetició”.

No som els únics que denunciem l'espionatge, d’altres organitzacions internacionals també ho estan fent”, ha afegit Serret. En aquest sentit, la consellera ha portat davant del Comitè l’informe de tres relators especials de l’ONU sobre les vulneracions de drets fonamentals en l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme català, així com el posicionament en el mateix sentit de l’Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides, la màxima institució en Drets Humans. “No es tracta només d’un problema per a la democràcia espanyola, sinó per a totes les democràcies europees i els drets humans”, ha reblat Serret.

Per últim, Maragall ha volgut deixar constància de la falta de garanties de no repetició. “Com a víctima, jo no puc confiar en què ara mateix un cas com el Catalangate no es torni a produir”, ha assenyalat l’alcaldable, que ha afegit: “de fet, ni tan sols puc descartar que no s’estigui produint ara mateix”. En aquest sentit, Maragall ha recordat que la infecció del seu telèfon es va donar “setmanes abans” dels comicis municipals del 2019, durant les quals ell era, també, alcaldable de Barcelona. “Ens podem preguntar si aquesta infecció va tenir a veure amb el resultat final de les eleccions”, ha reblat el republicà.

Per a Maragall, “el silenci clamorós de l’Estat” és precisament “l’evidència” del “caràcter polític del cas”, i, fins i tot “una expressió de responsabilitat pròpia” per part de l’executiu espanyol. “Espanya ha donat l’esquena a la veritat”, ha sentenciat Maragall, i ha clos: “Europa, ni ho fa ni pot fer-ho”.

Espanya ha donat l’esquena a la veritat; Europa, ni ho fa ni pot fer-ho
Ernest Maragall

El Congrés dels diputats planta el Comitè Pegasus

La Comissió de Defensa del Congrés dels diputats també estava citada avui a comparèixer davant del comitè europeu de Pegasus. La reunió, però, no ha arribat a ser convocada per part de la presidenta de la cambra espanyola, la socialista Meritxell Batet, per incompatibilitat amb la moció de censura que es debat al Congrés. Una moció que els republicans recorden que va ser reagendada “expressament” per “boicotejar la missió”.

Tot i que la reunió no s’ha pogut produir de manera formal, part dels parlamentaris ha pogut intercanviar opinions de manera informal amb el Comitè. La delegació catalana la formaven les diputades republicanes Montse Bassa i Marta Rosique, la diputada juntaire Míriam Nogueras, i el diputat de la CUP Albert Botran, els dos darrers víctimes del Catalangate.

En aquesta trobada informal, Bassa i Rosique han entregat al Comitè un dossier amb totes les iniciatives que des d'Esquerra al Congrés han intentat dur a terme per arribar al fons de la qüestió, les quals, tal com ha confirmat Bassa, “han sigut rebutjades i bloquejades de manera sistemàtica per l’executiu espanyol i la majoria de la cambra”.