Aragonès presenta els pressupostos 2020 / Marc Puig
Aragonès presenta els pressupostos 2020 / Marc Puig

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda ha lliurat el projecte de pressupostos per l’any 2020 al Parlament i ha fet una crida a generar grans consensos per a la seva aprovació

Obert el camí per als pressupostos. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha entregat el projecte de pressupostos de la Generalitat al president del Parlament, Roger Torrent. Aragonès ha dut el document a la cambra per iniciar els tràmits fins la seva validació. Prèviament, el projecte ha sigut aprovat pel Govern. Seran els primers comptes públics aprovats a Catalunya des de 2017.

És un molt bon pressupost, pensat i fet per a la ciutadania, per millorar les seves condicions de vida”, ha engegat Aragonès en la Comissió d’Economia, on ha presentat el projecte, “i tot sense renunciar a l’ambició de començar a projectar la Catalunya del futur”. El vicepresident ha subratllat que, després de dos anys de pròrrogues, i en el marc de la repressió patida a Catalunya per part l’Estat, “era difícil ser optimista”; tot i així, “el pressupost tirarà endavant”, ha assegurat.

Aragonès ha volgut deixar clar que “com a independentista i persona d’esquerres, el pressupost més just és el d’una Catalunya independent”. “Però, cal pensar en les necessitats actuals de la ciutadania”, ha afegit, “seria irresponsable desaprofitar els marges polítics i jurídics que tenim. Seria una rendició, i no hem vingut aquí a rendir-nos”.

Són uns pressupostos de país”, ha reiterat Aragonès, “fets des del diàleg i l’acord entre diferents actors polítics. I aquesta és la seva força”. En aquest sentit, el vicepresident ha apel·lat a teixir consensos amplis per a l’aprovació definitiva dels pressupostos: “malgrat el context electoral no ajuda, hem d’estar a l’alçada del moment històric i no malbaratar l’oportunitat de seure i parlar. Val la pena si qui se’n beneficia és el conjunt del país”.

“El pressupost és una eina de transformació social i una eina per impulsar el país”, ha clos Aragonès,“tenim l’oportunitat de fer avançar l’estat català del benestar i començar a projectar-nos cap al futur”.

És un molt bon pressupost, pensat i fet per a la ciutadania, per millorar les seves condicions de vida
Pere Aragonès

Com avançava l’acord de pressupostos, els comptes eleven la despesa en 3.070 milions d’euros, més d’un 12%, recuperant així el nivell anterior a la crisi. També preveuen que 3 de cada 4 euros de la despesa total es destinin a salut, educació i afers socials, i que 1 de cada 4 es dediqui directament a la infància. Combatre l’emergència climàtica, vetllar pel dret a l’habitatge i eradicar la violència masclista són altres de les prioritats de la despesa i la inversió previstes. D’aquesta manera, els comptes s’orienten a l’acompliment dels Objectius de Despesa sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, prioritzant el benestar de la societat catalana i global.

A nivell departamental, la despesa creix gairebé un 13%, amb especial impacte en els departaments de Salut (908 M€), Educació (819 M€), Treball, Afers Socials i Famílies (387 M€) i Empresa i Coneixement (197 M€).

Els ingressos, com també es va avançar, incrementen en més de 4.000 milions d’euros respecte el 2017.


Prioritats pressupostàries

Les actuacions previstes pels pressupostos s’agrupen en 4 eixos estratègics:

  1. Qualitat institucional i dels serveis públics. Amb 19.541 noves dotacions de personal per reforçar els àmbits de la salut (9.443), l’educació (5.395) i la seguretat (1.596); més recursos per a l’atenció primària i especialitzada, les escoles bressol i les beques menjador.
  2. Reducció de les desigualtats socials, de gènere i territorials. S’augmenten les dotacions per finançar les polítiques de dependència i la Renda Garantida de Ciutadania, entre d’altres. També preveu una rebaixa del 30% en les taxes universitàries.
  3. Coneixement, innovació i dinamització econòmica. Entre d’altres, s’eleva la despesa en polítiques d'investigació i desenvolupament, de comerç, d’indústria i d’emprenedoria.
  4. Horitzó zero d’emissions i residus. Es destinen més recursos a l’ATM per impulsar el transport públic, i també a les obres de L10. També s’incrementa la dotació per al tractament de residus i la instal·lació de plaques solars.

Etiquetes