El president Pere Aragonès ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, acompanyat de tot el Govern
El president Pere Aragonès ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, acompanyat de tot el Govern

El president de la Generalitat exigeix a l’Estat que “atengui sense més dilació” la crida del Consell d’Europa de posar fi a la repressió

Les preses i presos polítics sortiran de la presó previsiblement en les properes hores. El govern espanyol els ha indultat parcialment després d’haver-los mantingut més de tres anys i mig privats injustament de llibertat. “Aquesta decisió és un reconeixement que les condemnes van ser injustes”, ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una declaració institucional.

“Els presos i preses surten amb el cap ben alt i els ideals intactes, amb la voluntat reforçada de construir una República catalana justa i lliure”, ha prosseguit el president. “Indubtablement, els indults alleugen la seva situació personal, la de les seves famílies i el seu entorn més proper, i alleugen també el patiment d’una àmplia majoria de ciutadania de Catalunya que exigia la llibertat de les preses i presos polítics”, ha assenyalat, “però, en cap cas, resolen la situació dels exiliats i exiliades, amb el president Puigdemont al capdavant; no resolen la causa general contra l’independentisme amb milers de persones pendents de judici pel seu compromís democràtic”, ha alertat. Tampoc “no acaben, en cap cas, amb la inhabilitació que continua limitant els drets polítics dels líders independentistes que surten de la presó”, ha afegit el president.

Per això, “només l’amnistia posa fi a tota la repressió”, ha evidenciat, “i continuarem determinats fins a aconseguir-la, convençuts que, juntament amb l’autodeterminació, representa un gran consens de país”.

Un clam que també prové de l’àmbit internacional: Aragonès ha exigit a l’Estat que “atengui sense més dilació” la crida de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa d’alliberar els líders independentistes, de retirar les demandes d’extradició contra els exiliats i exiliades i d’aturar la persecució de representants polítics i servidors públics en l’exercici del seu mandat. “Exigim a l’Estat que cessi tota repressió” ha dit amb contundència el president.

Alhora, ha assenyalat que “s’obre l’oportunitat” del referèndum acordat i amb aval internacional. “Som molts els que estem convençuts que la independència és la millor eina per ajudar a millorar la vida de tota la ciutadania del país”, ha afirmat, “i som molts els que estem convençuts que la millor manera per aconseguir-la és la via del diàleg, de la negociació i l’acord”. “És l’hora d’un referèndum acordat que compti amb l’aval internacional, com desitja una amplíssima majoria de la població de Catalunya”, ha defensat.

“Amnistia i autodeterminació. Llibertat i democràcia. Negociació i acord”, ha resumit el president, des del Palau de la Generalitat.

Etiquetes