El vicepresident Pere Aragonès i la consellera Alba Vergés escolten el director del Vall d’Hebron Institut de Recerca en un dels laboratoris del centre / ACN
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera Alba Vergés escolten el director del Vall d’Hebron Institut de Recerca en un dels laboratoris del centre / ACN

Els nous comptes recuperaran els nivells de despesa previs a la crisi i posaran al dia els serveis públics per fer avançar l’estat del benestar

El pressupost del 2020 comptarà amb un augment de 900 milions d’euros destinats a salut respecte el 2017 i posarà especial èmfasi a l’atenció primària. Bona part d’aquests recursos serviran per incrementar les places de professionals sanitaris, de manera que, amb l’aprovació del nou pressupost, a finals d’aquest any hi haurà 1.400 professionals d’atenció primària més que el 2017. Ho ha anunciat aquest matí el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, coincidint amb l’inici de les obres per a la construcció del nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca.

Aragonès ha assegurat que l’àmbit de la salut serà un eix prioritari del nou pressupost de la Generalitat, amb l’objectiu de “posar al dia el sistema de salut i projectar-lo cap al futur”, després d’uns anys molt difícils en què s’ha sostingut gràcies al compromís i l’esforç de tots els professionals. “La Generalitat està en disposició de deixar enrere l’austeritat obligada i això es traduirà en un pressupost capaç de posar el dia els serveis públics, fer avançar de nou l’estat del benestar i reforçar l’economia productiva”, ha afirmat el vicepresident.

Els nous comptes, que el Govern durà al Parlament abans d’acabar el mes de gener, recuperen els nivells de despesa previs a la crisi per “millorar la qualitat institucional i dels serveis públics, combatre l’emergència climàtica, reduir les desigualtats socials i territorials i aconseguir un creixement econòmic compartit, basat en el coneixement i la recuperació de la inversió pública”, ha destacat Aragonès.

 El Vall d’Hebron Institut de Recerca s’ubicarà a l’antiga bugaderia / ACN
El Vall d’Hebron Institut de Recerca s’ubicarà a l’antiga bugaderia / ACN

El nou edifici de recerca de Vall d’Hebron

El Govern ha completat el finançament de la construcció del nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) amb un préstec de 17,3 milions d’euros. Així, juntament amb els seus fons propis, els fons FEDER i aportacions privades, el Vall d’Hebron podrà construir l’edifici i dotar-lo de l’equipament i la tecnologia més punters. Ara mateix, els investigadors estan disgregats en 5 edificis diferents en un campus de 8.000 m2. En canvi, tal com apunta Salut, el nou edifici estarà a l’alçada del talent i l’excel·lència dels treballadors, perquè tindrà una superfície total de 16.757 m2 i 4 plantes.

Està previst que les obres de l’edifici comencin el proper setembre i acabin el març del 2023. Comptarà amb la darrera tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades, en particular en teràpia gènica, i un nou ciclotró per a desenvolupar noves eines de diagnòstic i de tractament basades en radioisòtops. S’espera poder retenir talent i atraure’n de nou, nacional i internacional; promoure aliances público-privades amb nous projectes disruptius; i atraure nous inversors i companyies biotecnològiques o farmacèutiques. A més, l’edifici fomentarà la divulgació, la docència i la participació ciutadana.