El Parlament torna a validar l'impost sobre les begudes ensucrades i prioritza el benestar general davant dels interessos privats

Aragonès insisteix que el tribut no té voluntat recaptatòria sinó que busca millorar la salut de les persones

El Parlament ha tornat a donar llum verda aquest dimecres al decret llei del Govern que regula com liquidar l'impost sobre begudes ensucrades envasades. La cambra ha debatut un altre cop el decret, que ja es va aprovar el juny del 2017, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'anul·lés només per defectes formals de la tramitació.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha defensat l'impost, no per tenir voluntat recaptatòria, sinó com una mesura per a millorar la salut dels ciutadans. "El conglomerat d'associacions, d'empreses productores, distribuïdores i comercialitzadores de begudes ensucrades que van interposar el recurs no volien tombar el reglament per un defecte de forma sinó perquè els fa nosa a l'hora de maximitzar els seus beneficis econòmics", ha assegurat Aragonès en intervenir al ple del Parlament. I ha insistit en la necessitat del tribut per blindar el benestar general per davant "dels interessos privats d'un oligopoli".

  El Parlament torna a validar l'impost sobre les begudes ensucrades i prioritza el benestar general davant dels interessos privats

Durant el debat al Parlament, el diputat Alfons Montserrat ha insistit que els grans poders econòmics defensen els seus interessos privats quan es planteja un impost que afavoreix "l'interès general de la societat". "És un cas més dels darrers anys, l'administració lluitant per l'interès general contra bufets d'advocats de la gran patronal", ha apuntat durant el debat amb els grups parlamentaris.

Sense modificar-ne el contingut, el Govern ha tornat a presentar ara el text, que ha rebut el suport dels diputats d'Esquerra, de JxCat, d'En Comú Podem i de la CUP; el vot en contra del PPC i l'abstenció de Cs i el PSC.

L'impost sobre les begudes ensucrades ha arribat un altre cop al Parlament després que el TSJC anul·les el gravamen. El Govern no comparteix amb el tribunal que es produïssin defectes formals en la tramitació inicial com recollia la sentència, que no és ferma i que no entrava en el contingut del tribut. L'executiu català considera que, per tant, la legalitat de l'impost no ha quedat afectada i que segueix vigent i tramitant-se. Tornar-lo a aprovar avui al Parlament respon a la voluntat del Govern de reafirmar-se en seguretat jurídica.

Trobaràs més informació aquí!

Etiquetes