El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, durant el seu nomenament
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, durant el seu nomenament

Joaquim Nadal (Girona, 1948) ha estat nomenat conseller de Recerca i Universitats del Govern de la Generalitat. El President, Pere Aragonès, ha apostat per l’expertesa política i el bagatge acadèmic per liderar la conselleria en aquest nou cicle del Govern republicà. Ferm defensor del dret a l’autodeterminació, Nadal entra a formar part d’un Executiu que vol representar el 80% de la societat catalana. Un Govern de via àmplia que treballa per a tots els catalans.

Un conseller amb un dilatat recorregut acadèmic

Nadal és un historiador que ha centrat bona part dels seus estudis en la història de Catalunya i, especialment, de Girona, la seva ciutat. El conseller compta amb un ampli recorregut en el camp universitari, havent estat professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, de Liverpool o de Girona – on, fins ara, encara impartia classes-.

A més, l’any 2019 la universitat de Perpinyà el va nomenar doctor honoris causa per “la seva implicació en la valorització i restauració del patrimoni català”. Des del 2013 i fins a enguany ha estat el director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), des d’on ha liderat diversos projectes de renom.

Bagatge polític a les institucions catalanes

Procedent de l’ala sobiranista del socialisme català, el nou conseller de Recerca i Universitats va començar la seva trajectòria política a l’Ajuntament de Girona, del qual va ser-ne el primer batlle escollit democràticament després de la dictadura franquista.

Ho va ser fins al 2002, moment en què va agafar la cartera de Política Territorial i Obres Públiques a l’Executiu de Pasqual Maragall, un departament que va liderar fins al 2010. Durant els primers anys, a més, va ser també el portaveu d’aquell Govern.