Consellera Meritxell Serret en la presa de possessió del càrrec
Consellera Meritxell Serret en la presa de possessió del càrrec

Retorna al Consell Executiu cinc anys després, d'on va ser consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb el Govern de l’1 d’octubre, una etapa que la va forçar a l'exili i per la qual té oberta una causa judicial

Nascuda a Vallfogona de Balaguer, Meritxell Serret és politòloga i, en etapes diferents, ha dedicat la seva trajectòria professional tant a la política institucional com al sector primari i el món rural, de la Fundació del Món Rural a Unió de Pagesos, durat nou anys, d'on provenia quan va fer el pas al Govern.

La seva etapa política va començar com a regidora al seu municipi i va fer el pas a l'activisme polític implicant-se als primers anys de l'Assemblea Nacional Catalana, al secretariat que presidia Carme Forcadell. Al cap d'uns anys, Serret va assumir la responsabilitat de ser la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a l’executiu que va liderar a terme el referèndum de l’1 d’octubre. Precisament al final d’aquesta mateixa legislatura, a l’octubre del 2017 i amb l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol, Serret es va veure forçada a marxar a l’exili a Brussel·les amb altres membres d’aquell govern.

L'any 2018 i mentre residia a la capital belga, Serret va assumir la responsabilitat de ser la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, càrrec que va ostentar fins al març del 2021, quan, després de presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya a les llistes d’Esquerra Republicana per Lleida, va tornar del seu exili per exercir de portaveu adjunta del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya.

Una causa judicial encara

Amb ella, el nou executiu català recupera una figura cabdal d'Esquerra Republicana, una de les cares visibles de l'exili i de les conseqüències de la repressió política. De fet, la seva causa judicial continua oberta. El seu cas és ara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on se la jutjarà per desobediència. Serret va comparèixer sempre que la va requerir la justícia belga a Brussel·les i va decidir presentar-se, a principis de 2021, al Tribunal Suprem per plantar cara a la repressió.

Meritxell Serret assumeix la conselleria d’Acció Exterior, després del seu pas per l’exili i el Parlament