La candidata d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Terrassa, Ona Martínez
La candidata d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Terrassa, Ona Martínez

Martínez posa la seva preparació, dedicació, ambició i modernitat al servei de la ciutat que estima: “El 2023 podem fer un pas més cap a la nova Terrassa”, assegura

Ona Martínez és la candidata a l’alcaldia de Terrassa a les eleccions municipals del 2023. En aquesta legislatura, marcada per la fi de l’hegemonia socialista a la ciutat i l’inici de les transformacions republicanes, ha estat la portaveu del Govern municipal, fent ús dels seus coneixements professionals en l’àmbit de la comunicació política, i com a regidora de Govern ha dirigit les àrees d’infància, joventut, famílies, qualitat democràtica, ciutadania i drets humans.

Amb 29 anys, Martínez posa la seva preparació, dedicació, ambició i modernitat al servei de la ciutat que estima, amb l’objectiu de “fer-la brillar encara més” i millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Coneguem la trajectòria i detalls personals de la candidata a la tercera ciutat més poblada de Catalunya:


Els orígens: “polis i cacos” a les xemeneies industrials

Ona Martínez se sent molt orgullosa del barri del segle XX de Terrassa, perquè és on ha passat els moments més feliços de la infància. Filla de professors, de petita sentia “fascinació” per les xemeneies industrials que omplen el barri i pel caràcter industrial de la ciutat. Li encantava la idea de jugar a “polis i cacos” dins d’alguna xemeneia, antigues fàbriques tèxtils.

Ja d’adolescent, escoltava la seva àvia amb molta atenció, i l’assaltava amb grapats de preguntes sobre el passat, sobre la Guerra Civil. L’àvia li va explicar que al seu germà el va matar una bomba dels franquistes, i que el seu avi es va quedar coix durant la guerra per la gana. Conèixer i entendre el passat va marcar el compromís d’Ona Martínez amb la ciutat. En aquell moment va decidir “posar el seu granet de sorra” per ajudar la gent de Terrassa, i va començar a fer de voluntària a través de classes de reforç a infants en risc d’exclusió social.


La trajectòria: del món del cinema al consistori terrassenc

Moguda per una inquietud social inculcada a casa, Martínez va decidir que volia ser fotoperiodista, “per investigar i denunciar les coses injustes”, i va començar a estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Però eren anys difícils per pensar en el futur: la crisi del 2008 ennuvolava els somnis de molta gent. Mirant al seu voltant, es va adonar que cada setmana tancaven comerços de tota la vida i persones properes es quedaven sense feina. Aquesta indignació la va portar a afiliar-se a les Joventuts d’Esquerra Republicana. Allà es va adonar que “només amb tenacitat, dedicació i compromís es poden canviar petites coses; petites coses que són passos endavant per a una Terrassa on es visqui millor”.

Uns anys després, va acabar la carrera i va començar a treballar en el món del cinema, darrere les càmeres, amb els equips de producció. Va treballar moltíssimes hores, de forma molt precària, però lluny d’arronsar-se per la seva joventut, es va arremangar per estar a l’altura i ser útil. Un temps després, va decidir seguir-se formant amb un màster que combinava les seves “dues grans passions per transformar el món”: la comunicació i la política. En aquell moment vivia a Barcelona amb la seva parella, el Ferran, però van decidir tornar a Terrassa, a la seva “proximitat, tranquil·litat i qualitat de vida”. Martínez tenia, a més, la intenció de “fer un pas més” en el seu compromís amb la ciutat.

El 2019, va acceptar formar part d’Esquerra Republicana amb la intenció “d’oferir solucions als veïns i veïnes i ser útil”. Ho va fer en un any clau, l’any en què es tancava una etapa de 40 anys de governs socialistes. I els republicans han estat al peu del canó, posant les bases del futur, de les transformacions social, democràtica, verda i feminista. “El 2023 podem fer un pas més cap a la nova Terrassa”, assegura Martínez, que acaba de ser mare d’un nen, l’Eloi, i això també la marca. Vol una Terrassa millor per al seu fill, i per a tots els nens i nenes.


Propera, resolutiva i part d’una nova generació

Ona Martínez és una terrassenca de soca-rel, propera i sensible a les problemàtiques dels veïns i veïnes. És molt treballadora i resolutiva, sempre amb la voluntat de ser útil. Els seus companys i companyes veuen en ella l’ambició de fer explotar tot el potencial de Terrassa, i una plena capacitat de liderar aquest canvi.

Forma part d’una generació amb noves mirades, noves visions, propostes i solucions. Sap que els propers anys seran clau perquè Terrassa entomi modernitzacions pendents, i ella connecta amb aquest món de canvis accelerats. Representa el relleu natural de la nova Terrassa. I el compromís amb la ciutat.

Les seves aficions també diuen molt de la seva manera de ser: li agrada gaudir d’una bona pel·lícula al cinema o d’una bona sèrie a casa, i, com a gran culé que és, mirar partits del Barça de bàsquet i de futbol. Adora caminar per l’entorn natural de Terrassa. De fet, troba molt a faltar pujar a La Mola. I, per descomptat, s’ho passa molt bé amb els amics i amigues, fent un bon esmorzar o prenent una cervesa.


Una mesura estrella d’aquests últims 3 anys

Si ha d’escollir només una mesura estrella d’aquesta legislatura, escull la lluita contra la segregació escolar. “Hem passat d'encapçalar el rànquing de ciutats amb més segregació escolar a ocupar la vuitena i la setzena posició a Primària i Secundària, respectivament, gràcies sobretot a la feina de la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, que ha impulsat múltiples polítiques per avançar cap a l'equitat educativa a través de l'Educació 360”, explica. “I no ens quedem aquí”, afegeix, “continuem treballant cada dia perquè Terrassa no surti a cap rànquing de segregació escolar i infants i joves tinguin així les millors oportunitats a la nostra ciutat”. En són exemples El +Estiu, programa global de lleure educatiu durant l'estiu per infants i joves, que han fet des de Joventut i Educació. I també la tarifació social a les escoles bressol i les escoles d'art municipals, els Magnets i els programes d'ArtInfusions, o el passaport Edunauta.


Un objectiu clau per a la propera legislatura

“Volem posar una marxa més a totes les llavors que hem començat a plantar aquest mandat amb l'objectiu que l'enorme potencial que tenim Terrassa exploti”, afirma Martínez. “Volem ser una ciutat més moderna i més innovadora. I per això continuarem recuperant, modernitzant i transformant el nostre patrimoni, allò que ens identifica, per donar-li nous usos més moderns, més sostenibles, oberts a la ciutat, als veïns i veïnes i al teixit associatiu de la nostra ciutat perquè s'omplin de vida”.

I, si va encara més enllà, Ona Martínez té un somni: “Que l'Eloi visqui en una Terrassa on absolutament tothom tingui les mateixes oportunitats i tots els drets garantits. Una Terrassa on l'Eloi i tots els i les Elois puguin construir un futur d'oportunitats i amb qualitat de vida”.