La diputada Pilar Vallugera, durant una intervenció al ple del Congrés de Diputats
La diputada Pilar Vallugera, durant una intervenció al ple del Congrés de Diputats

La portaveu republicana d'Igualtat al Congrés acusa els socialistes de tornar al missatge antic amb la reforma de la Llei del Només Sí és Sí i anul·lar el consentiment positiu com a base de les relacions sexuals

"Són conscients del que estan fent? Tres anys matxacant el PP titllant-lo d'antifeminista i ara li compren la reforma?" La portaveu d'Igualtat del Grup Republicà al Congrés, Pilar Vallugera, ha estat especialment dura aquest dijous amb el PSOE una vegada consumat el seu pacte amb el PP per reformar la Llei del Només Sí és Sí. Vallugera considera "inconcebible, en termes polìtics", que el grup majoritari del govern s'aliï amb el principal partit de l'oposició, de dretes, "per modificar una llei impulsada per una ministra del seu govern, d'Unidas Podemos".

Però no és només en el terreny polític que Esquerra Republicana rebutja la reforma de la llei, sinó en allò que, com ha advertit Vallugera, acabarà comportant. D'entrada, i en contra del que sembla voler corregir, "les revisions de penes no s'aturaran ni se solucioran". I segona, perquè es retorna al model previ al consentiment positiu que implantava la llei aprovada a l'estiu de 2022.

"Amb la reforma tornen a enviar un missatge antic", ha advertit Vallugera. És la idea que si les dones que hagin estat víctimes d'una agressió sexual no troben la necessària legitimació d'aquesta vulneració dels seus drets davant dels tribunals "és que s'han equivocat". I ha posat com a exemple, sense citar directament el nom del protagonista, de la defensa del futbolista Dani Alves: "24 hores després: És que no va dir que no. Ja tornem a ser allà on érem", ha lamentat Vallugera davant l'assentiment de la ministra d'Igualtat, Irene Montero. La intenció de la llei era que "no has de dir que no perquè sigui una agressió; no han de matar-te, no han de fer-te molt mal".

Aquesta llei es va fer perquè el 92% de les agressions queden impunes. I perquè de les que es denuncien, una gran part queden sobresegudes
Pilar Vallugera Diputada del Grup Republicà al Congrés dels Diputats

"Aquesta llei es va fer perquè el 92% de les agressions queden impunes. I perquè de les que es denuncien, una gran part queden sobresegudes". La diputada republicana ha assenyalat que, amb la llei inicial, "el que volíem explicar a les dones és que l'Estat canviava la manera d'entendre la seva llibertat sexual i es posava de la seva part", i que a partir d'aquell moment "qualsevol acció contra la llibertat sexual d'una dona no era un abús, sinó una agressió". I per això, l'Estat que acompanyava aquesta visió havia de ser un aliat i havia de treballar "la prevenció, la recuperació i la no revictimització de les dones". Ara, ha assegurat, la reforma de PSOE i PP torna a canviar el paradigma.

Vallugera també ha ironitzat sobre la consigna escampada pels promotors de la reforma de la llei en el sentit que el Codi Penal és tècnic, i que no té ideolgia. "O sigui, que el màxim instrument que fixa quins comportaments són sancionables i quins penem o no amb presó no és polític? És purament tècnic? Si us plau, els insults a la intel·ligència en aquesta cambra ja comencen a ser massa reiterats".

Vallugera ha acabat la seva intervenció com l'havia començat, preguntant novament al PSOE si ja era conscient del que havia fet. "Ho acabarà essent", ha advertit. "Trist final per una escena que havia de ser feliç", ha sentenciat.

La llei s'ha acabat aprovant amb 233 vots a favor, 59 en contra i 4 abstencions, amb la bancada del PP aplaudint dempeus entre el silenci i cares de circumstàncies dels membres del govern i del mateix PSOE, autor de la iniciativa i aliat amb el PP perquè aquesta hagi prosperat. A banda d'aquests dos partits, també hi han donat suport Ciutadans, PDeCAT i PNB. Junts per Catalunya, que havia votat a favor del dictamen a la comissió de Justícia, al ple s'ha abstingut.

Etiquetes