Marta Vilalta al Debat de Política General
Marta Vilalta al Debat de Política General

A proposta d’Esquerra Republicana, el Parlament aprova impulsar els tràmits per a una llei electoral pròpia, empoderar el món local tot i l'abstenció de Junts i el PSC; i referma l’horitzó de la República Catalana. Els republicans es queden sols defensant que Catalunya gestioni l’impost sobre els beneficis de les energètiques

El Debat de Política General finalitza donant suport al pla de xoc per fer front a la crisi econòmica i energètica, presentat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió d'aquest dimarts. Un compromís que els republicans van adquirir per aquest debat perquè l'objectiu d'Esquerra Republicana és "governar per ajudar la gent i el país”, ha assegurat la portaveu parlamentària, Marta Vilalta.

El pla de xoc inclou mesures concretes com incrementar en un 50% la dotació del Bo Social Tèrmic per les llars més vulnerables, un ajut directe de 100 euros a les famílies per infant escolaritzat, un programa d’ajuts al lloguer per a persones de fins a 36 anys i l’extensió de la T-Jove fins als 30 anys. Així com la inversió de 180 milions d’euros per accelerar la transició energètica.

Món local i fiscalitat per Catalunya

Així, els republicans han fixat el seu compromís amb l’avenç social i nacional del país en totes les propostes portades a votació avui. Però s’han quedat sols defensant la gestió des de Catalunya del gravamen a les energètiques i les entitats bancàries, amb el vot contrari del PSC i l’abstenció de Junts. La proposta, que exigia també assumir les competència en la gestió de l’impost sobre la renda (IRPF) ha estat rebutjada doncs tot i ser una eina per revertir els beneficis d'una majoria cap a la ciutadania.

D'altra banda, el Parlament sí que ha donat suport a la proposta del grup republicà d’activar els tràmits parlamentaris per elaborar una Llei Electoral Catalana. Una llei històricament reclamada i amb intents al llarg dels anys al Parlament, i que ha rebut ara l'aval al Parlament per desencallar-ho en una ponència conjunta amb els vots a favor de Comuns, el PSC i la CUP, tot i l’abstenció de Junts per Catalunya. Els republicans celebren constatar el consens ampli aconseguit avui a favor d'aprofundir en el desenvolupament institucional del país, i treballaran per ampliar aquesta majoria.

De fet, amb l'objectiu de construir consens i majories àmplies, els republicans han fet èmfasi durant totes les intervencions del debat de política general per convertir-lo en una "oportunitat política". Per això, i malgrat la situació política de les darreres hores, Esquerra Republicana ha decidit mantenir-se en el 'sí' en les propostes de resolució que ha presentat el grup parlamentari de Junts per Catalunya en solitari.

A favor del model de país republicà

Pels republicans és imprescindible un món local fort i apoderat, per a la construcció de la República Catalana. Amb els vots a favor de Comuns i CUP, i l’abstenció de Junts per Catalunya i el PSC, s’ha aprovat a proposta del grup d’Esquerra Republicana, exigir a l’Estat el retorn de les competències necessàries per a solucionar el dèficit estructural de personal habilitat per ocupar les places de secretaria, intervenció i tresoreria als ajuntaments. Així com una bateria de mesures per augmentar els recursos dels ens locals.

A més, el Parlament de Catalunya es referma en la idea que la República Catalana és el millor horitzó per Catalunya, per garantir un país de drets, llibertats i oportunitats, a proposta d’Esquerra Republicana. La cambra també exigeix la fi de la repressió i la persecució política contra l’independentisme defentsant l’amnistia i la via política i democràtica per garantir el dret de Catalunya per decidir el seu propi futur, davant la incapacitat de l’Estat de donar resposta a aquesta majoria.

Rodalies

En clau sectorial, entre les propostes que Esquerra destaca de les presentades conjuntament, la cambra també ha aprovat instar el govern espanyol a acordar el traspàs dels serveis de Rodalies, Regionals i Avants de Catalunya per tal que la Generalitat assumeixi la gestió integral, així com la titularitat de les infraestructures del sistema ferroviari català, per poder prestar els serveis, abans d’acabar l’any 2022. La resolució s’ha aprovat amb el vot en contra del PSC, que han apostat per una proposta pròpia considerada de mínims pel grup republicà, i per això Esquerra s'ha abstingut al text socialista. Cal “el traspàs de Rodalies integral i complet” i integral vol dir “amb tots els recursos, finançament i actius necessaris”. "Volem uns trens dignes, no valen més excuses”, ha conclòs Vilalta.