Esquerra Republicana identifica 70 polítiques innovadores que està impulsant als municipis per avaluar-ne el cost i l’impacte i estendre-les arreu del territori
Cent famílies de Caldes de Montbui reben energia elèctrica que produeixen les plaques fotovoltaiques instal·lades en edificis municipals, reduint la factura de la llum fins a 40 euros al mes i contribuint a la transició energètica. A Alella, institucions, entitats i veïns i veïnes s’han declarat “poble cuidador”, cuidant i acompanyant persones grans, que pateixen soledat, malalties cròniques, que es troben en situació de dol o final de vida. A Sant Feliu de Llobregat, una xarxa desmunta rumors per fer front als prejudicis i estereotips que sorgeixen vers la diversitat. I a Valls, la ciutadania gaudeix d’un servei de cangur totalment gratuït per donar resposta a les necessitat puntuals de les famílies amb infants entre 0 i 14 anys.
Aquestes són algunes de polítiques transformadores impulsades pels municipis governats per Esquerra Republicana que el partit ha recollit en una selecció de “polítiques marca” amb l’objectiu d’identificar-les, avaluar-ne el cost i l’impacte, i estendre-les a d’altres ajuntaments. “Són polítiques innovadores, fruit del coneixement acumulat durant molts anys per persones que lideren el republicanisme als municipis, i ens interessa que aquest coneixement se socialitzi perquè impacten positivament en la vida de la ciutadania”, explica la secretària de Política Municipal i Projectes Transversals d’Esquerra Republicana, Alba Camps. “Som conscients que per transformar cal començar des de la base, pels municipis, perquè és l’administració més àgil, més ràpida i més propera a la ciutadania”, subratlla.
En total s’han identificat setanta polítiques públiques a nivell local, classificades en cadascuna de les quatre transformacions (verda, feminista, social i democràtica) que impulsen els republicans, i també segons l’àmbit d’aplicació. “Són polítiques amb identitat 100% republicana. Algunes les vam valorar perquè són molt innovadores, d’altres per l’impacte positiu que generen en la ciutadania, per exemple la recollida de residus porta a porta d’Esponellà (Pla de l’Estany), que no és nova però és molt efectiva i cal que tots els municipis republicans l’assumeixin”, exposa Camps.
“No fem de gestors, transformem”
Entre les polítiques de transformació verda hi figura el vehicle elèctric compartit a Taradell (Osona), la gestió sostenible de platges a Sitges (El Garraf), o el projecte d’autosuficiència energètica de Sant Pere de Torelló (Osona). Entre les polítiques de transformació feminista, el projecte de ‘La Bossa Vermella’ de Manresa (Bages) per trencar mites i tabús sobre la menstruació als cursos de 4t, 5è i 6è de Primària, la incorporació de criteris de paritat en les subvencions a Girona, o el pla d’urbanisme feminista de Reus (Baix Camp).
“Aquest impuls de polítiques transformadores ens diferencia. No fem de gestors, transformem mitjançant enginyeria social”, destaca Camps, que assegura que “el municipalisme republicà va un pas més enllà” perquè “aposta per polítiques que afavoreixen la vida de les persones”. “Per exemple, amb una gran aposta per l’economia social i solidària i per l’habitatge”, detalla.
Per transformar cal començar des de la base, pels municipisAlba Camps Secretària de Política Municipal i Projectes Transversals d'Esquerra Republicana.
Entre les “polítiques marca” de transformació social hi figura el conveni per a habitatge assequible de La Seu d’Urgell (Alt Urgell), la instal·lació de comptadors socials a Manresa o el projecte Arrela’t per la integració de joves en risc d’exclusió a través de l’esport a Amposta (Montsià). I a les de transformació democràtica hi trobem la figura del síndic municipal d’Arenys de Mar (Maresme), l’APP municipal d’Els Hostalets de Pierola (Anoia) o els pressupostos participatius de Palamós (Baix Empordà).
“També hem tingut en compte que no totes serveixen a tot arreu: algunes són de caràcter supramunicipals, d’altres serveixen per a grans ciutats, d’altres per a l’àmbit rural”, apunta la secretària de Política Municipal. Així, s’hi recull la implementació de fibra a tot el municipi a Senan (Conca de Barberà) com a política en l’àmbit rural, l’empresa pública d’aigua creada pel consell comarcal d’Osona com a exemple supramunicipal, o la zona de baixes emissions a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) com a política per a les grans ciutats.
L’Observatori, una eina al servei del rigor
En paral·lel al treball amb les polítiques marca, Esquerra Republicana també està desenvolupant l’Observatori de Política Municipal, un projecte que es troba en una fase inicial i que permet avaluar l’impacte i l’índex de transformació de les polítiques públiques als municipis, a partir de desenes d’indicadors relacionats amb les transformacions republicanes.
A tall d’exemple, entre els indicadors per a mesurar l’índex de transformació verda hi figura el tant per cent de recollida selectiva de residus, del consum domèstic d’aigua o la superfície de zona verda per habitant; i per mesurar l’índex de transformació social, el preu mitjà de l’habitatge, el PIB per habitant o la població en atur de llarga durada. A partir dels resultats, es proposen una sèrie d’actuacions per corregir les febleses detectades.
Els primers treballs de l’Observatori s’estan centrant en avaluar les polítiques a nivell comarcal, i l’objectiu final és poder avaluar també les polítiques marca. Per a Camps, aquesta eina “visibilitza la rigorositat i professionalitat del partit a l’hora de fer política pública”. I conclou: “No fem política per intuïció, sinó que ens basem en dades”.
Consulta totes les polítiques marca d’Esquerra Republicana en aquest enllaç.