Esquerra Republicana clou amb èxit la primera edició del seu Postgrau en Lideratge Institucional i Gestió de Polítiques Públiques

La iniciativa, pionera a l’Estat, té la supervisió i segell de qualitat de la Universitat Central de Catalunya - Fundació Universitària del Bages

Esquerra Republicana ha clos la primera edició del seu Postgrau en Lideratge Institucional i Gestió de Polítiques Públiques, el primer a l’Estat organitzat per un partit polític. Aquest programa formatiu pioner, que va començar el passat mes de març, ha tingut la supervisió i el segell de qualitat de la Universitat Central de Catalunya - Fundació Universitària del Bages, ha comptat amb professors de prestigi i es reprendrà en una segona edició l’octubre de 2023.

"Des d'Esquerra Republicana sabem que és important posar tota la ciència i el coneixement en la nostra feina, aprofundint en aquesta formació que és tan important per poder ser el màxim d'útils a la nostra ciutadania”, ha dit la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, en la cloenda del Postgrau aquest divendres, acompanyada del vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició Ecològica i Esports, Raül Romeva, i de la vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, després d’una classe magistral del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El Postgrau pretén donar eines i recursos a les persones que exerceixen o volen exercir en l’àmbit del sector públic per donar resposta a les necessitats reals de la ciutadania en un context complex i en constant evolució. Es tracta no només de complir amb l’exigència ciutadana de transparència, honradesa, participació i bon govern, sinó, també, d’integrar la perspectiva de gènere, les exigències de la transició ecològica o el compromís de bastir un projecte de ciudadania, en un context de diversitat d’identitats col·lectives.

Els 27 alumnes inscrits en aquesta primera edició ja han presentat els seus treballs finals, tots avaluats i aprovats per un tribunal de la UCC - FUB. Al llarg del curs, han estudiat vuit mòduls a través d’una metodologia pràctica, innovadora i participativa, en classes majoritàriament presencials, que valoren “molt positivament”. Ha estat un alumnat integrat per alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores de governs municipals i de l’oposició, assessors de grups municipals i del grup parlamentari i responsables de Govern. El gruix ha provingut, doncs, del món local, amb un abast territorial divers.

Entre el professorat, hi ha hagut especialistes de l’àmbit de les polítiques públiques, diversos dels quals, de renom, com Carles Ramió (professor a la Universitat Pompeu Fabra), Francisco Longo (professor a ESADE), Xavier Marcet (consultor internacional), Elena Costas (professora a ESADE i editora de Politikon), Aurora Corral (presidenta del Col·legi Oficial de Secretaris, Interventors i Tresorers d'Administració Local de Barcelona) i Joan Manuel Tresserras (president de la Fundació Irla), que han impartit el programa més estrictament acadèmic.

També han impartit classes curriculars Josep Maria Reniu (senador i professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona); la consellera d’Economia i Hisenda del Govern, Natàlia Mas; la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí; el vicesecretari general de Comunicació i Estratègia del partit, Marc Colomer; el secretari general d’Empresa, Albert Castellanos, i d’altres secretaris i directors generals del Govern.

Per altra banda, diversos polítics republicans de primera línia han impartit classes magistrals a l’inici de cada mòdul, com els consellers Laura Vilagrà (Presidència), Tània Verge (Igualtat i Feminismes), Roger Torrent (Empresa i Treball) i Teresa Jordà (Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural); l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició Ecològica i Esports d’Esquerra, Raül Romeva; i el director de l’Oficina d’Estratègia i Comunicació del President i del Govern, Sergi Sabrià. A més, la sessió inaugural va anar a càrrec de la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira.

D’aquesta manera, s’ha afavorit, per una banda, l’excel·lència acadèmica en relació al lideratge i gestió de les polítiques públiques i, per l’altra, que l’alumnat tingués un contacte més proper amb persones de primer nivell polític i es nodrís del coneixement i de la pràctica política que la pròpia Esquerra Republicana genera, especialment ara, liderant la Nova Generalitat Republicana. Alhora, els alumnes han creat entre ells una xarxa de contactes professionals que els pot ajudar a resoldre problemes futurs mitjançant el treball col·laboratiu.

Esquerra Republicana dedica esforços a aprofundir i fer més eficaços els seus instruments de gestió del coneixement, captació i retenció del talent i aposta per la formació, tenint en compte la realitat complexa i canviant que ens envolta. L’organització està convençuda que només així serà capaç de traduir les demandes de la ciutadania en polítiques públiques en clau republicana.