Jordi Solé: 'És urgent revisar l'enfocament de la UE a la regió mediterrània'

L'eurodiputat d'Esquerra Republicana ha presentat avui un informe sobre la col·laboració de la UE amb els països del sud del Mediterrani el qual analitza la naturalesa i les causes dels principals reptes polítics, econòmics i socials que afronta la regió

A partir d'un seminari que es va organitzar l'any passat al Parlament Europeu sobre els reptes de la regió mediterrània 10 anys després de la creació de la Unió per la Mediterrània, va sorgir la necessitat de reflexionar en profunditat sobre el paper de la Unió Europea al sud del mediterrani. L'informe ha servit per desenvolupar les idees que es van plantejar en el seminari, presentar les principals conclusions de la reunió i elaborar recomanacions per al futur de les relacions euromediterrànies.

L'informe analitza la naturalesa i les causes dels principals reptes polítics, econòmics i socials que afronta la regió euromediterrània, partint del fet que el Mediterrani en el seu conjunt, i l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica (MENA) en particular, han patit durant els últims anys una gran inestabilitat i agitació. Com s'ha reconegut en un informe sobre el camí a seguir per a la regió MENA, del qual en va ser ponent pel grup dels VERDS/ALE l'eurodiputat Jordi Solé, les aspiracions democràtiques legítimes a la regió, expressades durant la primavera àrab, no s'han fet efectives. Tanmateix, les protestes recents a Algèria ens recorden que les aspiracions d'inclusió social i de participació política queden vives i que aquests reptes encara reclamen una resposta adequada.

És necessari que la UE situï els drets humans i la democratització al centre de la seva política cap a la regió MENA
Jordi Solé Eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya

En segon lloc, s'ha analitzat el paper que ha tingut la Unió Europea al sud del mediterrani a través de diferents iniciatives i si la Unió ha aconseguit abordar els reptes que es plantejaven. Una dècada després de la creació de la Unió per la Mediterrània, que gairebé va coincidir en el temps amb l'anomenada primavera àrab, els resultats assolits no són satisfactoris. En aquest sentit, l'informe assenyala que la Unió Europea ha perdut capacitat per abordar les tensions i els conflictes locals en un entorn geopolític cada vegada més complex. La resposta de la UE als esdeveniments posteriors a la primavera àrab es va veure obstaculitzada per la seva falta de visió i ambició, així com pel fet que els estats membres sovint prioritzaven interessos particulars i relacions especials amb països i règims específics per sobre d'una resposta coordinada i coherent.

Basant-se en aquestes conclusions, Jordi Solé ha assenyalat que "hi ha una necessitat urgent de revisar l'enfocament de la UE a la regió mediterrània. Això només es pot fer reconeixent que la influència de la UE a la regió és inextricable dels seus valors fonamentals". L'eurodiputat també ha explicat que "és necessari que la UE situï els drets humans i la democratització al centre de la seva política cap a la regió MENA, ja que els estats autoritaris són intrínsecament fràgils i l'estabilitat i la prosperitat a la regió no es poden aconseguir sense garantir sistemes democràtics".

Des de la meva posició al Parlament Europeu, continuaré amb el meu compromís d'aprofundir en el procés d'integració regional a través del qual la UE i els seus socis del sud haurien de lluitar per la democràcia
Jordi Solé Eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya

L'eurodiputat també ha recordat que Barcelona i Catalunya, per raons històriques, geoestratègiques i de voluntat política, seguiran sent un dels motors que impulsen la cooperació euromediterrània. Tancant el seu discurs, Jordi Solé s'ha compromès a seguir treballant, explicant que "des de la meva posició al Parlament Europeu, continuaré amb el meu compromís d'aprofundir en el procés d'integració regional a través del qual la UE i els seus socis del sud haurien de lluitar per la democràcia, els drets humans, la cohesió social i la prosperitat compartida".

Etiquetes