Compareixença del president Pere Aragonès, acompanyat dels consellers i conselleres del Govern, per valorar la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya / ACN
Compareixença del president Pere Aragonès, acompanyat dels consellers i conselleres del Govern, per valorar la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya / ACN

El president de la Generalitat viatja a l’Alguer per donar suport a Carles Puigdemont i assegura que “res ens farà renunciar a la independència”

“La repressió de l’estat espanyol no s’atura. La detenció del president Puigdemont a l’aeroport de l’Alguer n’és la darrera mostra. És gravíssim”. Així ha valorat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la situació en què s'ha trobat el president Carles Puigdemont a Sardenya, en una roda de premsa acompanyat de tot l’executiu català.

Dijous a la nit el president Puigdemont va viatjar en avió des de Brussel·les fins a l’Alguer, a Sardenya, per assistir a l'Aplec Internacional de l'Adifolk i per reunir-se amb el president autonòmic de Sardenya i el síndic de l’Alguer. A l’aeroport de l’Alguer, però, va ser detingut per la policia fronterera italiana. Avui, divendres, ha estat posat a disposició dels jutges de la Cort d’Apel·lació de Sàsser, competent per decidir la seva posada en llibertat o bé la seva extradició. Finalment, els jutges han decidit permetre-li la llibertat de moviments, però haurà de tornar a Itàlia a declarar el 4 d'octubre.

“L’estat espanyol ha enganyat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i incompleix de nou el dret comunitari”, ha denunciat el president Aragonès. I és que el tribunal europeu tenia constància que les euroordres contra Puigdemont estaven anul·lades, mentre que el Tribunal Suprem afirma que no les havia arribat a anul·lar mai. “La credibilitat del sistema judicial espanyol ja estava tocada, però ara es demostra que és un sistema totalment anacrònic que només busca venjança”, ha condemnat Aragonès.

El president també ha afirmat que “aquests fets no ajuden gens” al procés de resolució del conflicte polític engegat entre els dos governs, el català i l’espanyol, en la taula de negociació. “El primer pas era i és que s’acabi amb la repressió; és per això que exigim la retirada de les ordres de detenció contra el president Puigdemont i el conjunt de persones represaliades”, ha asseverat.

I ha anat més enllà: “No descansarem fins a acabar amb totes les causes obertes i fer tornar tots els exiliats i exiliades lliures”. “La repressió només s’aturarà amb amnistia, autodeterminació i independència”, ha afirmat, convençut, també, que només s’aconseguiran aquests objectius si “enfortim l’aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania”.

A la roda de premsa, el president Aragonès ha anunciat que, a la tarda, viatjaria a l’Alguer, acompanyat del vicepresident Puigneró, per fer costat a Puigdemont. I ha acabat amb contundència: “Avui, com sempre, la nostra determinació per avançar cap a la independència és absoluta i res ens farà renunciar a l’objectiu".

Un cop el president Puigdemont ha quedat en llibertat, membres del Govern i també d'Esquerra Republicana han fet piulades a Twitter celebrant-ho, però han exigit la llibertat total de Puigdemont i han condemnat la persecució judicial que, des de fa quatre anys, el força a viure a l'exili.