Justícia cedeix l'antiga presó de Figueres a Ensenyament per a instal·lar-hi l'escola Carme Guasch, la qual porta en barracons des de 2006

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han dut a terme avui un acte públic per formalitzar el traspàs de l'antic Centre Penitenciari de Figueres al departament d'Ensenyament perquè al recinte s'hi pugui acabar construint una escola. En concret, està previst instal·lar l'escola Carme Guasch, actualment en barracons.

Aragonès ha afirmat que "un país té èxit quan es tanquen presons i s'obren escoles". En aquest sentit, el vicepresident ha explicat que "l'acte d'avui simbolitza els valors republicans, que representa també Figueres, i sintetitza un dels projectes de futur d'un país compromès amb el benestar de la seva gent". Aragonès ha volgut aprofitar l'avinentesa per recordar unes paraules del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, qui sempre insisteix a dir que "l'ensenyament ha de crear una ciutadania crítica que tingui totes les oportunitats de futur".

L'ensenyament és una de les màximes prioritats d'aquest govern
Pere Aragonès Vicepresident del Govern

El dirigent republicà ha afirmat que "l'ensenyament és una de les màximes prioritats d'aquest govern". Segons Aragonès, així ho demostren els pressupostos que la conselleria que ell dirigeix està confeccionant ja que "preveuen 7.000 mestres més respecte l'any 2015 a les escoles catalanes i es consolidaran com a treballadors fixos aquells que estaven en situació d'interinitat fins aquest any".

L'acte d'avui és de vital importància per a la ciutat de Figueres, ja que l'escola Carme Guasch porta duent a terme la seva activitat en barracons des de l'any 2006, quan va néixer. Es tracta d'un centre de dues línies –de P3 a 6è de primària- i que té actualment 453 alumnes d'infantil i primària i 28 docents. La nova escola Carme Guasch ocuparà el solar dels patis i del perímetre de l'antiga presó i conviurà amb el vell edifici, que es conservarà en tractar-se d'un edifici protegit.

L'escola du el nom en memòria de la figuerenca Carme Guasch, considerada una de les escriptores empordaneses més importants del segle XX. Va dedicar tota la seva vida a la docència i, en concret, a l'ensenyament de la llengua i la literatura, però sense deixar mai d'escriure.