Joan Capdevila, al Registre del Congrés amb les esmenes presentades
Joan Capdevila, al Registre del Congrés amb les esmenes presentades

Pel diputat portaveu d'Economia al Congrés, Joan Capdevila, les esmenes presentades pretenen contestar uns pressupostos de l'Estat que "donen l'esquena a la gent, als Països Catalans i a l'economia productiva"

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha registrat aquest matí 998 esmenes parcials al projecte de llei de pressupostos generals de 2018, que segueixen el seu tràmit després del rebuig a les esmenes a la totalitat votades al ple aquest dijous. El portaveu d'Economia d'Esquerra al Congrés, Joan Capdevila, insisteix que la proposta del govern espanyol “va d’acord amb la voluntat de castigar Catalunya, el País Valencià i les Illes”, ja que el nivell d'inversió als tres territoris “no es correspon ni amb la seva població ni amb la seva aportació al PIB, consolidant com una constant física el dèficit fiscal”.

La major part de les esmenes, 367, corresponen a Foment, on existeix aquest “dèficit crònic” en infraestructures, tant en el manteniment i actualització de la xarxa de carreteres per facilitar la mobilitat, com també en matèria ferroviària. “El més descarat”, denuncia Capdevila, “és l'incompliment per part de l'Estat dels acords signats al seu moment entre el Ministeri de Foment, ADIF i la Generalitat per destinar 300 milions d'euros a la xarxa de Rodalies en el període 2014-16”. Som a 2018 i d'aquell pla “només s'han executat 30 milions, és a dir, un 10%”, denuncia el diputat republicà.

Calen programes d'impuls a pimes i autònoms, veritables motors de l'economia productiva
Joan Capdevila Portaveu d'Economia del grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats

En relació a Economia i Indústria, les esmenes se centren en programes i mesures d'impuls i suport a pimes i autònoms, “que són els veritables motors de l'economia productiva” i en la reversió del model energètic per dur a terme “una decidida i real aposta per les energies renovables i la transició energètica que ens permeti afrontar sòlidament el canvi climàtic”.

En l'àmbit del Medi ambient, amb 194 esmenes, hi ha una bateria d'iniciatives sobre la protecció del litoral català i de les seves platges, així com també de la fauna marina, amb un esment concret a la protecció del coral vermell davant l'última decisió del Ministeri de Medi Ambient d'autoritzar, sota la vigència del 155, noves llicències d'extracció “malgrat la moratòria de 10 anys fixada prèviament per la Generalitat. El 155 afecta fins i tot a la subsistència del coral vermell: també el volen escapçat”, ironitza Capdevila.

En matèria d'Educació, Cultura i Esports, Esquerra Republicana presenta 246 esmenes que van especialment encaminades a l'àmbit local per a la rehabilitació i restauració d'equipaments i l'impuls a projectes culturals.

Quant a Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, les esmenes se centren en l'actualització del deute contret amb la Generalitat en relació a programes socials teòricament coberts en part per l'Administració de l'Estat que van deixar de cofinançar-se. En el mateix sentit, també es reclamen les obligacions contretes per l'Administració espanyola en el finançament de la llei de Dependència.

Esquerra Republicana també reclama al Govern espanyol esmenar el pagament interromput per valor conjunt d'1 milió d'euros, en concepte de subvenció de la Generalitat, als 103 casals catalans que existeixen al món, la supervivència dels quals “es veu clarament amenaçada també des de l'aplicació de l'article 155”, assenyala Capdevila.

En xifres globals, el principal volum pressupostari de les esmenes presentades per Esquerra correspon a Foment, amb pràcticament la meitat d'esmenes i 30.500 milions d'euros, seguit d'Economia i Indústria (2.014), Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (1.051) i Medi ambient (555).

Per territoris, les 998 esmenes presentades es reparteixen entre les genèriques (134), Àrea Metropolitana (178), Barcelona (27), Camp de Tarragona (72), Catalunya Central (65), Comarques Gironines (101), Illes Balears (70), País Valencià (160), Penedès-Anoia (11), Pirineu (52), Ponent (24) i Terres de l'Ebre (104).

Pel portaveu d'Economia d'Esquerra, les esmenes presentades pretenen respondre a un projecte de pressupostos del Govern que s'ha fet “d'esquena a la gent, als Països Catalans i a l'economia productiva”. En el primer cas, perquè fomenten la desigualtat i “provoquen que els pobres siguin cada vegada més pobres i n'hi hagi cada vegada més; s'estan carregant a la classe mitjana”. En el cas dels Països Catalans, perquè els donen l'esquena en la mesura que “som els grans perjudicats en inversions, fins i tot en l'improbable cas que es compleixin”. I en relació a l'economia productiva, perquè “és indubtable que es prima a l'economia del BOE i el ÍBEX, per davant i a costa de l'economia productiva que representen les pimes i els autònoms”.