El diputat republicà Jordi Albert / Marc Puig
El diputat republicà Jordi Albert / Marc Puig

La cambra reprova l’Estat per la mala gestió dels ERTOs i defensa que la Generalitat se n’ocupi per poder oferir una política d’ocupació integral

La gestió de les prestacions d’atur vinculades als ERTOs per part del servei d’ocupació de l’Estat, el SEPE, ha estat plena d’errors i d’endarreriments: hi ha persones que encara no han cobrat, persones que han cobrat cèntims i d’altres que han cobrat malgrat no estar en ERTO. L’Estat, però, ha ignorat les reiterades ofertes de col·laboració de la conselleria de Treball. El Parlament ho considera reprovable i negligent i exigeix a l’Estat que la gestió de les prestacions d’atur passi a mans de la Generalitat, a proposta d’Esquerra Republicana.

Actualment, la Generalitat implementa polítiques actives d’ocupació, és a dir, ajuda les persones a millorar la seva ocupabilitat, però no pot complementar aquest suport amb les prestacions d’atur. Si ho fes, podria oferir un servei integral d’ocupació que combinaria un sistema robust de protecció social amb les polítiques d’activació laboral. La reclamació, que ha fet el diputat republicà Jordi Albert, ha tingut el suport d’Esquerra i de JxCat, mentre que el PSC, els Comuns i Cs hi han votat en contra.

Davant del col·lapse del SEPE, admès pel mateix Estat, la Generalitat no s’ha quedat de braços plegats. Treball ha tramitat més de 98.000 ERTOs, que afecten 727.000 persones, de forma diligent i puntual. I, malgrat no estar habilitat per resoldre les incidències en les prestacions, el servei d’ocupació català, el SOC, ha atès milers de queixes i reclamacions per telèfon. Tal com ha assenyalat aquest dimecres Albert a la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies del Parlament, “mentre el SEPE és un caos absolut, el SOC ha rebut el reconeixement de l’Organització de Regions Unides per la resposta davant la Covid-19”.

També, malgrat comptar amb menys recursos que l’Estat, la Generalitat ha destinat 20 milions d’euros a un ajut extraordinari per les despeses de primera necessitat per a treballadors amb ERTOs o amb contractes temporals extingits i per a autònoms amb càrregues familiars que hagin patit una disminució d’ingressos superior al 30%. En paraules dels republicans: “En els moments més àlgids de la pandèmia, el Govern de la Generalitat ha arribat allà on l’Estat, per desídia o per incompetència, no ha arribat”.

Amb l’aprovació del text dels republicans, el Parlament també exigeix la reversió immediata de la retallada de 215 milions d’euros del fons destinat a Catalunya per a les polítiques actives d’ocupació d’enguany. Aquesta decisió del ministeri de Treball suposa una retallada del 55% del pressupost assignat, que passa de 388 milions a només 173, i deixa el Govern sense eines per combatre l’atur i atendre empreses i persones treballadores. La conselleria de Treball ho considera un “greu error polític” i al mes de juny ja va anunciar que ho recorreria al Tribunal Constitucional.