La consellera de Justícia, Ester Capella, avui al districte de Ciutat Vella
La consellera de Justícia, Ester Capella, avui al districte de Ciutat Vella

L’Executiu vol evitar abusos com l’augment desproporcionat del cost del lloguer per expulsar els veïns i convertir els habitatges en pisos turístics o de luxe

La durada mínima dels lloguers d’habitatges a Catalunya deixarà de ser de només 3 anys i se situarà entre els 6 i els 10 anys. Ho preveu el projecte de llei que prepara el Departament de Justícia per regular els arrendaments d’habitatges a través del Codi civil de Catalunya. La futura llei també permetrà que el mateix Govern, ja sigui directament o a través dels ajuntaments, limiti el preu del lloguer. L’objectiu d’aquesta norma és estabilitzar el mercat del lloguer, garantir l’accés a l’habitatge i evitar abusos com l’augment desproporcionat del seu cost per expulsar els veïns i crear pisos turístics o de luxe. Ho ha anunciat avui la consellera de Justícia, Ester Capella, des del districte de Ciutat Vella de Barcelona, on hi ha barris sotmesos a una forta pressió del turisme i grups inversors.

A Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims 5 anys i ha arribat als 698 €, 160 € més que el 2013, superant així el nivell previ a la crisi. Aquest increment s’ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és de 949 euros, un 38% més que fa 5 anys. Això significa que s’ha encarit una mitjana de quasi 270 euros al mes.

  El Govern limitarà el preu del lloguer i allargarà la durada mínima dels contractes perquè sigui de 6 a 10 anys

La durada mínima dels lloguers va ser de 5 anys fins al 2013, quan va entrar en vigor la reforma de la Llei espanyola d’arrendaments urbans (LAU) i els contractes van quedar reduïts als 3 anys. A finals de desembre, el govern espanyol va aprovar un Reial decret-llei que tornava a ampliar la durada mínima dels contractes, però es limitava a recuperar els 5 anys i no contemplava la limitació dels preus, de manera que el Congrés el va tombar al cap d’un mes.

Com que, fins ara, el Parlament de Catalunya no havia regulat l’arrendament de finques urbanes, el marc de referència actual és la LAU. El nou projecte de llei incorporarà la regulació del lloguer d’habitatges al llibre sisè del Codi civil de Catalunya, dedicat a les obligacions i els contractes.

Justícia preveu presentar la memòria preliminar de la llei al Govern aquest mes d’abril i que el Consell Executiu porti la norma al Parlament a finals d’any. Durant la redacció del projecte, es fomentarà la màxima participació de la ciutadania, el món associatiu i les institucions vinculades a la matèria per recollir el punt de vista tant dels propietaris com dels llogaters.

Etiquetes