La consellera de Salut, Alba Vergés, ha impulsat la despenalització de l'eutanàsia des de Catalunya / ACN
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha impulsat la despenalització de l'eutanàsia des de Catalunya / ACN

La consellera de Salut destaca que la proposta compta amb el suport del 80% de la ciutadania i la diputada Gemma Espigares defensa que “Catalunya ha de portar la capdavantera i no anar a remolc perquè l’Estat espanyol la tira enrere”

El Parlament ha aprovat tornar a presentar al Congrés dels diputats la proposta de reforma de la Llei de despenalització de l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi. La cambra ja ho havia dut a Madrid el maig de 2018, però la iniciativa va decaure per l'avançament electoral.

La reforma consisteix a modificar l’article 143.4 de la llei per eximir de responsabilitat penal “qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d’una persona que pateix una malaltia greu que el conduirà necessàriament a la mort o una patologia incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que serà permanent, causi amb actes necessaris la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona o hi cooperi, dins del marc legal establert”.

La consellera de Salut, Alba Vergés, que fa uns mesos va anunciar l'impuls d'una llei per regular l'eutanàsia i el suïcidi assistit a Catalunya, ha afirmat que la despenalització de l'eutanàsia compta amb el suport del 80% dels catalans i les catalanes i que no es pot "criminalitzar". També ha assenyalat que "no s'obliga ningú a fer res que no estigui d'acord amb les seves conviccions".La diputada d’Esquerra Gemma Espigares ha intervingut al ple per explicar que “hi ha gent que per induir el suïcidi assistit a gent que no pot acabar la vida amb dignitat o per haver-hi cooperat acaba amb penes de presó”, i així “es reprimeix, un cop més, la llibertat de les persones”. Espigares ha assegurat que hi ha un ampli consens entre els professionals sanitaris per despenalitzar aquesta qüestió, així com una evidència científica internacional. A més, ha assenyalat que “és conegut que les cures pal·liatives i l’eutanàsia són compatibles”.

“Catalunya ha de portar la capdavantera i no anar a remolc perquè l’Estat espanyol la tira enrere”, ha prosseguit Espigares. De fet, Esquerra Republicana fa molt de temps que treballa en aquest sentit: “Fa 25 anys Esquerra va portar la proposta de despenalitzar l’eutanàsia al Congrés i la dreta rància la va tombar”, ha recordat la diputada. El 1998, al Parlament, la dreta catalana també la va tombar. “Ara ja hem aconseguit, però, el consens del 80% de la població, després de 35 anys de lluites”. Espigares ha conclòs que “som el vot valent per la dignitat de les persones”.