Moment d'una votació al Parlament de Catalunya / ACN
Moment d'una votació al Parlament de Catalunya / ACN

Els tres grups pacten una proposta de resolució després de la sentència de l'1-O en defensa de la llibertat d'expressió

Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, JxCat i la CUP han registrat conjuntament una proposta de resolució que defensa els drets a la llibertat d'expressió i de representació política davant de les coaccions de l'Estat per "limitar" el debat parlamentari. I per això, els diputats de les tres formacions independentistes volen que el Parlament "reiteri tants cops com ho vulguin els diputats la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític".

Així ho diu un text que, en un altre punt, insisteix en el dret dels parlamentaris a canalitzar a les institucions els temes que debat la ciutadania, inclosos per tant el dret a l'autodeterminació, la monarquia o la sobirania.

La proposta de resolució rebutja la sentència, exigeix la llibertat dels presos i preses polítiques i el lliure retorn dels exiliats, així com la fi de la repressió. També denuncia la criminalització de la dissidència política i la persecució dels drets fonamentals, i conclou que el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat requereix una solució política i democràtica.

Per això els diputats independentistes volen que el Parlament insti el Govern a promoure les iniciatives polítiques socials i institucionals necessàries en l'àmbit estatal, nacional i internacional per resoldre-ho.La Mesa del Parlament ha admès a tràmit el text aquest matí. En roda de premsa posterior, el president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat la llibertat d'expressió dels diputats i s'ha negat a censurar prèviament els debats parlamentaris. "No permetrem que sigui el govern espanyol o el Tribunal Constitucional qui digui de quins temes podem parlar i de quins no", ha afirmat.

 El president del Parlament, Roger Torrent, durant la roda de premsa / Marc Puig
El president del Parlament, Roger Torrent, durant la roda de premsa / Marc Puig

Per això, l'admissió a tràmit del text d'Esquerra, JxCat i la CUP és una defensa també del parlamentarisme democràtic. "Si malgrat aquesta situació impròpia, hi ha conseqüències judicials i, per tant, personals, les assumirem; defensar la llibertat d'expressió al Parlament val la pena més enllà de les conseqüències que pugui comportar", ha afirmat Torrent.

En aquest context, Torrent ha emplaçat el govern espanyol a trencar "el cercle viciós de la judicialització i fer política" i ha advertit que la repressió, com ja s'ha demostrat, no farà desaparèixer la majoria social que vol debatre, també a les institucions, aquests temes. "Pedro Sánchez continuarà fent el mateix que feia el govern del PP? Està a les seves mans; a les nostres, garantir que el Parlament sigui el temple de la paraula i no de la censura", ha conclòs.