La consellera Alba Vergés i el conseller Chakir El Homrani durant la presentació del nou “Protocol d’actuació davant de maltractaments a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut'
La consellera Alba Vergés i el conseller Chakir El Homrani durant la presentació del nou “Protocol d’actuació davant de maltractaments a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut"

El nou document incorpora la detecció de casos a l’atenció primària i dedica un apartat específic al maltractament de nadons

Els consellers de Salut i d’Afers Socials, Alba Vergés i Chakir El Homrani, han presentat aquest matí el nou “Protocol d’actuació davant de maltractaments a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut”, que, com a principal novetat, amplia el paper dels professionals sanitaris, especialment els d’atenció primària, en la detecció d’aquesta problemàtica. El Homrani ha explicat que el protocol “té una perspectiva molt més preventiva, no únicament pal·liativa”, i per això és necessària la formació i sensibilització d’aquests professionals. Cal proporcionar-los indicadors de sospita i establir quines actuacions (proves, exploracions físiques, entrevistes) i quins tractaments s’han de seguir en funció de la gravetat dels fets.

La consellera Vergés també ha destacat la voluntat d’evitar “una revictimització dels infants i adolescents afectats”, cosa que passa quan han d’explicar els fets diverses vegades: “cal actuar amb rapidesa i especialització, de manera que no es prolongui de manera innecessària el seu patiment”. En aquesta línia, els consellers han anunciat que, inspirant-se en el model nòrdic del “Barnahus”, al setembre s’estrenarà una “casa” al Camp de Tarragona per atendre víctimes d’abusos sexuals infantils i evitar així el periple per les diferents dependències.


Una altra novetat és que els professionals de la primària podran introduir a la històrica clínica informatitzada (eCAP) dades dels infants atesos amb indicadors de risc de maltractament. També és rellevant la creació d’equips d’experts en els casos més complexos, com els d’abusos sexuals, que faran el diagnòstic sanitari i el tractament inicial i assessoraran els CAPs i els hospitals.

Per últim, el protocol dedica un apartat específic al maltractament prenatal (que es produeix quan una gestant, per exemple, s’alimenta de forma deficient, consumeix drogues, està en una situació de vulnerabilitat o està sent maltractada) i al maltractament de nadons. Es recomana fer una cerca activa de signes de fatiga en els progenitors i advertir preventivament del perill de sacsejar-los.