Una de les oficines de Correus on tramitar el vot en les eleccions del 28 d’abril des de Catalunya / ACN
Una de les oficines de Correus on tramitar el vot en les eleccions del 28 d’abril des de Catalunya / ACN

El proper 28 d’abril estem convocats a votar a les eleccions al Congrés i al Senat. Com en tots els comicis els ciutadans tenim dret a votar per correu, ja sigui des de l’estranger o des de Catalunya

Aquestes són les diferents modalitats de vot per correu:

Vot per correu des de l’estranger

La llei electoral permet als catalans residents a l’estranger poder votar en qualsevol de les eleccions del nostre país. Hi ha dues formes de fer-ho:

 • Catalans a l'estranger inscrits al CERA (cens electoral de residents absents)

Aquest cens està format per totes aquelles persones inscrites, en el cas de les eleccions al Congrés, fins el 29 de novembre. Si no s’hi ha estat a temps caldrà recórrer al vot per correu ERTA.

Així, en el cas d’estar inscrit al CERA es pot sol·licitar fins el 30 de març el vot per internet (a través de la Seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística), correu postal i fax a la Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral que correspongui, segons el municipi on s'està inscrit a efectes electorals a Espanya.

Després de la sol·licitud, el votant rebrà per correu certificat, entre 2 i el 16 d’abril, la documentació per votar al domicili que s’ha indicat.

Un cop rebuda la documentació, l’elector podrà votar per correu o presencialment en un consolat. Si prefereix enviar el vot per correu postal al consolat general, el vot haurà de ser tramès abans del 23 d’abril. En canvi, si prefereix votar presencialment, ho podrà fer entre el 24 i 26 d’abril fins a les 20 hores (hora catalana).

Dates a recordar

 • Finalització sol·licitud de vot per correu: 30 de març
 • Inici remissió correu certificat: 8 d’abril
 • Finalització termini tramesa del vot per correu: 23 d’abril
 • Vot en urna: del 24 d’abril al 26 d’abril

 Tot el que has de saber per votar per correu a les eleccions del 28 d'abril

 • Catalans a l’estranger acreditats com a No Residents (ERTA)

En el cas que es visqui temporalment a l’estranger, cal sol·licitar la documentació per votar a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral fins al 30 de març. Aquesta sol·licitud s’ha de fer presencialment en el consolat general exhibint el document d’identitat o passaport.

Un cop rebuda la sol·licitud, la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral remetrà per correu el certificat d’inscripció al cens, les paperetes de votació, el sobre de votació, el sobre amb la direcció de la mesa electoral corresponent i un full informatiu. Tota aquesta documentació s’enviarà a l’adreça establerta al cens.

Així, només quedarà que l’elector enviï el seu vot per correu certificat a la mesa electoral on correspon votar abans del 25 d’abril.

Dates a recordar

 • Finalització sol·licitud de vot per correu: 30 de març
 • Finalització remissió correu certificat: 8 d’abril
 • Finalització termini tramesa del vot per correu: 25 d’abril

Vot per correu des de Catalunya

També podrem votar per correu des de Catalunya. En aquest cas el procediment és més senzill:

 1. Cal fer la sol·licitud a les oficines de Correus amb el document d'identitat entre el 5 de març i el 18 d’abril.
 2. Entre el 8 i el 21 d’abril, per correu certificat, s'enviarà la documentació per votar al domicili que s'ha indicat.
 3. Del 8 al 24 d’abril es pot votar en qualsevol oficina de Correus amb el certificat del cens electoral i el sobre de votació. Allà tramitaran, de forma gratuïta, l’enviament a la mesa corresponent.