Foto de família a l'acabar l'acte central de campanya a Lledoners / Marc Puig
Foto de família a l'acabar l'acte central de campanya a Lledoners / Marc Puig

Amb el resultat de les eleccions del 10 de novembre el grup parlamentari republicà al Congrés passa a ser el més paritari amb un 54% de dones

L’independentisme, de la mà d’Esquerra Republicana, ha tornat a guanyar unes eleccions espanyoles aquest 10 de novembre. Els republicans han aconseguit 13 diputats, 7 dones i 6 homes, que fan que sigui el grup parlamentari més paritari de la cambra amb un 54% de dones.

De fet, la paritat en les llistes és un dels objectius dels republicans que, des de fa més de dos anys, impulsen les llistes cremallera home-dona, el compromís del partit perquè “les dones tinguin igualtat d'oportunitats per participar a la vida pública i a la vida política”, en paraules de la secretària general, Marta Rovira.

Amb tot, després del 10 de novembre, només els grups d’Esquerra Republicana i Unides Podem, amb un 51% de dones, tenen més diputades que diputats a la cambra baixa. De fet, la crescuda de Vox fins als 52 diputats d’extrema dreta i només un 27% de dones, el Congrés deixa de ser el parlament amb més dones d’Europa, amb un 43% de diputades.

 La diputada Maria Dantas moments abans de començar un acte de campanya / Marc Puig
La diputada Maria Dantas moments abans de començar un acte de campanya / Marc Puig

Els 13 diputats d’Esquerra Republicana al Congrés. Qui és qui?

Els diputats i diputades republicans representen perfils transversals i plurals per defensar els drets, les llibertats i la independència de Catalunya. Qui és qui

Gabriel Rufián. La cara visible d’Esquerra aquesta campanya. Ha crescut a Santa Coloma de Gramenet. És diplomat en Relacions Laborals i té un màster en direcció de Recursos Humans. Repeteix com a diputat al Congrés, on hi va per reivindicar la justícia social, la llibertat per Catalunya, i un independentisme heterogeni i transversal.

Carolina Telechea. D’esquerres, feminista i republicana. Va arribar al Congrés fa poc més d’un any, per substituir Ester Capella, que va assumir la conselleria de Justícia. Advocada de professió, és la número 2 de la llista i hi arriba des d’Igualada, provinent d’una família d’origen divers i d’una tradició política socialista.

Joan Josep Nuet. Els resultats d’Esquerra aquest 11N són també possibles per l’aliança amb Sobiranistes, del qual Nuet n’és impulsor. Ha forjat la seva trajectòria política com a regidor a Montcada i Reixac, i al Congrés i al Parlament, i defensa la república catalana dels drets socials.

Maria das Graças Carvalho Dantas. D’origen brasiler, Dantas és jurista i activista social, i ha fet bandera com ningú de les lluites socials i pels drets de les persones migrants. Ha impulsat i participat en diverses plataformes, de caire internacionalista, i a favor de la lluita antiracista, antifeixista, i per la defensa dels drets humans i dels drets civils.

 La diputada del Jovent Republicà, Marta Rosique, en l'acte central de campanya a Lledoners / Marc Puig
La diputada del Jovent Republicà, Marta Rosique, en l'acte central de campanya a Lledoners / Marc Puig

Pilar Vallugera. Llicenciada en Dret i treballa a l'Administració de la Generalitat. Va ser regidora a l’Ajuntament de Barcelona del 2003 al 2007 i portaveu del grup, des d’on va impulsar el Fòrum Mundial de les Dones i va descobrir la capacitat transformadora de la política. És una feminista convençuda; la lluita per a l’alliberament personal i col·lectiu, basada en la justícia, defineix el seu pensament polític.

Marta Rosique. Candidata de Jovent Republicà, defensa la lluita independentista, internacionalista i contra la xenofòbia. Ha format part de l’European Youth Parliament, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, i la Euromed Youth Network. El 2017, i de cara al referèndum de l'1-O, va ser portaveu d'Universitats per la República.

Joan Capdevila ‘Capi’. Veterinari de professió, Capdevila va arribar al Congrés dels diputats el 2016 i ha liderat els republicans a la comissió dels pressupostos. Provinent de la democràcia cristiana, va abandonar Unió crític amb la direcció en ple procés sobiranista.

Montse Bassa. Mai havia estat vinculada a la política, però la repressió i l’empresonament injust de la seva germana, la consellera Dolors Bassa, l’ha empès a fer el salt. Fundadora de l’Associació Catalana pels Drets Civils, defensarà al Congrés que l’autodeterminació no és delicte.

Joan Margall. Va ser alcalde i regidor a Torroella de Montgrí i en la darrera legislatura ja ha exercit com a diputat al Congrés. Una tasca parlamentària centrada en les comissions d'Hisenda i Foment, on ha lluitat per les infraestructures bàsiques que Catalunya necessita, denunciant l'espoli fiscal que pateix Catalunya.

Xavier Eritja. Repeteix com a diputat al Congrés i hi tornarà a aportar l’especialització en gestió i la dinamització cultural i política. De fet, ha liderat a les terres de Lleida l'Ateneu Popular de Ponent, la Plataforma Lleida Decideix, l'Assemblea Nacional Catalana a Lleida i Òmnium Lleida-Ponent.

 La diputada per Tarragona, Norma Pujol, en un acte de campanya / Marc Puig
La diputada per Tarragona, Norma Pujol, en un acte de campanya / Marc Puig

Inés Granollers. Feminista al capdavant d’una petita empresa, coneixedora de la realitat del territori i del seu teixit associatiu i econòmic. Defensa l’organització social com a lluita per millorar el dia a dia de la ciutadania, també per assolir pacíficament una República catalana lliure de corrupcions i plena d'oportunitats.

Jordi Salvador. Sempre implicat en associacions culturals i sindicals, va liderar Esquerra al Congrés en l’àmbit social i laboral, en aspectes com la dignificació de les pensions, la derogació de les reformes laborals i la reivindicació dels drets de la classe treballadora. També ha estat la veu en qüestions com la seguretat nuclear i la denúncia del cas Castor.

Norma Pujol. Mestra de formació, Pujol ha esbossat les polítiques de Joventut del Govern a la direcció general després de passar per l’ajuntament de Flix. És una persona arrelada al territori a través d’entitats culturals i esportives.