L'actual candidata per la demarcació de Tarragona, Raquel Sans
L'actual candidata per la demarcació de Tarragona, Raquel Sans

Coneix la cap de llista d’Esquerra Republicana a Tarragona per a les eleccions del 14F

Gent del Camp, gent del llamp!”. Amb aquesta expressió, Raquel Sans reivindica la importància i la bellesa de la seva terra, el Camp de Tarragona. Vallenca de naixement, Sans va fer el salt a la primera línia política l’any 2018, accedint al càrrec de diputada al Parlament de Catalunya en subsitució d’Òscar Peris. Ara, encapçala la llista d’Esquerra Republicana a la demarcació de Tarragona per les properes eleccions del 14F.


L’1 d’octubre, punt d’inflexió

Fins la darrera legislatura, Sans no s’havia relacionat mai amb la política institucional. Al llarg de la seva vida, l’actual candidata ha treballat per a diversos mitjans de comunicació, tan de l’àmbit local com nacional, ha desenvolupat tasques de gestió cultural a l’Ajuntament de Tarragona, i l'any 2016 va exercir de cap de gabinet a la delegació del Govern a Tarragona. Avui en dia també és professora associada de comunicació a la Universitat Rovira i Virgili.

No va ser fins el referèndum de l’1 d’octubre, i arran de tots els esdeveniments que van impactar el país la tardor de 2017, que Sans va fer un pas endavant per implicar-se políticament. Un gest que va encarar amb “moltíssima responsabilitat, il·lusió, i amb una clara vocació de servei públic”, segons explica ella mateixa. De fet, Sans recorda de forma anecdòtica el seu primer contacte amb la política activa: durant la concentració del 20 de setembre de 2017, mentre donava suport als companys i companyes detinguts davant de la seu d’Economia, el diputat republicà Ferran Civit la va convèncer per prendre el micròfon i fer d’oradora durant els parlaments de l’acte improvitzat.


 L'actual candidata Raquel Sans fa d'oradora en l'acte del 20 de setembre de 2017
L'actual candidata Raquel Sans fa d'oradora en l'acte del 20 de setembre de 2017

Periodisme per fer país

L’actual candidata és periodista per vocació. “Quan tenia 10 anys els Reis em van portar la meva primera gravadora”, recorda Sans, “i em vaig inventar un programa de ràdio que es deia ‘Olla Barrejada’”. De més gran, Sans va llicenciar-se en Periodisme i Periodisme Sociolaboral, i ha treballat sobretot en l’àmbit del periodisme local. Un periodisme de proximitat i de qualitat, a través del qual, afirma la republicana, “pots conèixer molt bé la realitat del lloc on vius”. I és aquí on Sans ha fet arrel amb el país i amb la seva gent.

A través del periodisme, Sans ha pogut complir un dels seus somnis: ser la primera dona a narrar diades castelleres a TV3. Durant anys, la candidata va poder compaginar “afició, vocació i passió”, com ella mateixa descriu, combinant el periodisme amb els castells. També aquesta experiència li va donar l’oportunitat d’entrar en contacte amb el territori, “recórrer Catalunya, trepitjar places arreu del país i conèixer persones extraordinàries”, explica Sans, una aventura que ha contribuït a fer de Sans una persona amb vocació de servei públic.


Als castells comparteixes camisa amb persones molt diverses, i ets capaç d’aparcar qualsevol discrepància per un objectiu compartit
Raquel Sans

Els castells, pilar fonamental

Soc castellera des que tinc us de raó”, delcara Sans. Ella i bona part de la seva família comparteixen la passió pels castells: la republicana és castellera de la colla del Joves Xiquets de Valls, tal i com ho van ser els seus pares, i també el seu avi, qui ja havia sigut casteller de la Colla Nova. Com a vallenca, Sans reconeix que “els castells formen part del meu ADN”.

Per a l’actual candidata, els castells són una manera de viure, i també una gran escola: “comparteixes camisa amb un grup de persones molt divers amb qui ets capaç d’aparcar qualsevol tipus de discrepància per assolir un objectiu compartit”. En aquest sentit, Sans és una dona d’equip, i els castells li han ensenyat a treballar amb passió i a aixecar-se després de cada caiguda. “Sens dubte, és una de les coses que més he trobat a faltar aquest any”, afirma Sans, després de l’aturada de l’activitat castellera durant la crisi de la Covid-19.


 L'actual candidata Raquel Sans encapçala el grup d'Esquerra Republicana durant la manifestació del 8 de març
L'actual candidata Raquel Sans encapçala el grup d'Esquerra Republicana durant la manifestació del 8 de març

Feminisme per canviar-ho tot

Sans assegura que és precisament el fet d’haver crescut en un entorn casteller que li va despertar la consciència feminista des de ben petita. “És un món d’homes pensat per homes”, replica la republicana. Però ella mai no es va conformar amb la manera com es feien les coses, ni amb per què hi havia coses que les dones no podien fer. Fins al punt que, amb tan sols 18 anys, Sans va impulsar un manifest i una recollida de signatures per demanar que les dones poguessin participar a la colla de manera més activa. “No va ser fàcil”, admet l'actual candidata, “vam rebre molts cops de la paret de la tradició i el patriarcat”.

Ara, Sans es mostra orgullosa de com les dones hem avançat, tan al món casteller com a tota la societat. Tot i així, assegura que encara queda molt camí per recórrer i que cal que la lluita feminista segueixi amb més força. Per això, des de setembre de 2019, Sans encapçala la Vicesecretaria de Dones d’Esquerra Republicana, on treballa incansablement amb totes les companyes per acabar, diu, “amb el sostre de vidre i els terres enganxosos”. “No volem que arribin unes poques, volem que hi puguem arribar totes”, sentencia Sans.


 L'actual candidata Raquel Sans abraça la presidenta Carme Forcadell en la seva primera sortida de la presó
L'actual candidata Raquel Sans abraça la presidenta Carme Forcadell en la seva primera sortida de la presó

Amnistia i autodeterminació

Durant la seva trajectòria política, Sans ha tingut l’ocasió de coincidir amb la presidenta Carme Forcadell, a qui ha visitat cada setmana des que és injustament empresonada, primer a Mas d’Enric i ara Wad-Ras. “La presidenta Forcadell és un exemple de lluita feminista, de política en majúscules i de compromís amb la República Catalana”. Així és com Sans parla de Forcadell, a qui admira i respecta sens dubte com a un referent. Un referent que també troba, diu, en totes les companyes d’Esquerra, com la secretària general del partit a l’exili, Marta Rovira, l’exconsellera d’Agricultura a l’exili, Meritxell Serret, les actuals conselleres de Salut, Alba Vergés, de Justícia, Ester Capella, i d’Agricultura, Teresa Jordà, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, o la diputada Najat Driourech. “I totes les que em descuido”, afegeix.

És amb elles i per elles per qui Sans es posa ara al capdavant de la llista d’Esquerra Republicana a Tarragona. També per als seus tres fills, a qui vol garantir el futur en un país lliure, “de drets i de llibertats”, un futur que, assegura, passa indiscutiblement per l’amnistia i l’autodeterminació. “És el millor patrimoni que els meus fills poden heretar”.

Per això m’hi deixaré la pell”, clou Sans, “per la República Catalana i per tots els tarragonins i tarragonines”.