La portaveu d'Esquerra Republicana, Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa. MARC PUIG
La portaveu d'Esquerra Republicana, Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa. MARC PUIG

“No tocar de peus a terra és avantposar els interessos de la Moncloa als interessos dels 8 milions de catalans i catalanes”, respon la portaveu republicana a Salvador Illa

“Molta gent ens diu què hem de fer Esquerra Republicana, però qui vulgui parlar amb nosaltres ha de parlar de referèndum, de finançament singular i just per Catalunya, de l’enfortiment dels serveis públics i de la defensa del català com a eix fonamental”, ha situat aquest dilluns la portaveu d’Esquerra Republicana, Raquel Sans, sobre les converses per una eventual investidura a la presidència de la Generalitat. Per això, ha enviat un missatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: “Qui tingui intenció de ser investit haurà de posar sobre la taula, com a mínim, el finançament singular”.

Sans ha respost les paraules d’aquest diumenge del líder del PSC, Salvador Illa, que reclamava “tocar de peus a terra” sobre un finançament singular per Catalunya. “No tocar de peus a terra és avantposar els interessos de la Moncloa als interessos dels 8 milions de catalans i catalanes”, ha dit. “Nosaltres defensem els interessos de Catalunya: que els recursos que genera siguin per pagar els serveis públics a Catalunya i no, per exemple, per abaixar impostos a Madrid”, ha afirmat.

Amb tot, la portaveu republicana ha emplaçat Junts i el PSC a “prendre la iniciativa” i a “posar-se d’acord” per evitar una repetició electoral. “Correspon a les formacions que van sortir reforçades de les urnes prendre la iniciativa i fer propostes”, ha dit. I respecte les negociacions per a la confirmació de la Mesa del Parlament, ha situat com a prioritat la conformació d’una Mesa “antirepressiva” per tal de “defensar els drets polítics” dels diputats a l’exili i que “al Parlament de Catalunya s’hi pugui parlar de tot”.

En la darrera setmana de la campanya electoral, Raquel Sans s’ha mostrat “optimista” amb el resultat d’Ara Repúbliques el proper diumenge, i ha subratllat les virtuts de la candidatura que els republicans comparteixen amb EH Bildu, BNG i Ara Més: “El sobiranisme d’esquerres és la millor opció per plantar cara a les propostes conservadores a Europa”.

 La vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret. MARC PUIG
La vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret. MARC PUIG

Marta Vilaret: “Estem preparats per batallar l’aplicació de la llei d’amnistia”

En la roda de premsa d’aquest dilluns també ha intervingut la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, que ha assegurat que Esquerra Republicana està “preparada” per batallar l’aplicació de la llei d’amnistia un cop entri en vigor.

“Dijous va ser una victòria política incontestable per Esquerra Republicana i pel país. Va culminar una aposta que vam fer fa molts anys per acabar amb la repressió política”, ha definit Vilaret.

La dirigent republicana ha celebrat haver “mogut” el poder legislatiu i executiu espanyol després de què “en el moment més àlgid de la repressió, el 2017, tots els poders de l’estat estaven alineats en la repressió”. “El poder judicial segueix allà”, ha lamentat, i en aquest sentit ha augurat que “els delictes amb els quals es retorçarà més” l’aplicació de la llei seran els de malversació i terrorisme. “Estem preparats per batallar-ho en cadascun dels àmbits que ho haguem de fer”, ha conclòs.