Romeva a la Comissió del 155 / Marc Puig
Romeva a la Comissió del 155 / Marc Puig

En la seva compareixença al Parlament de Catalunya, el republicà ha constatat que el camí és “irreversible” i que no renunciarà al “dret a tornar-ho a intentar”

"El 155 és un senyal inequívoc de covardia política”, ha començat contundent Raül Romeva en la seva intervenció en la comissió d’investigació sobre el 155. “Quan davant d’una discrepància política, en lloc de voler guanyar a les urnes, el que es fa és buscar la desaparició dels adversaris, això es pot dir de moltes maneres, però en cap cas se’n pot dir democràcia", ha afegit.

Romeva considera que, al 155, “fins i tot encara li haurem de donar les gràcies, perquè ens ha fet molt més forts, ens ha fet créixer com mai”. “Sabem que és un camí complicat”, ha afegit el republicà, “no és fàcil, ni indolor, però estem convençuts que és irreversible”. En aquest sentit, Romeva ha deixat clar que “si alguna cosa ens hem guanyat és el dret a perseverar, insistir, persistir i defensar idees polítiques, en el marc d’un debat polític”. “En cap cas renunciem al dret a tornar-ho a intentar”.

Al llarg de la compareixença, Romeva ha reiterat que l’aplicació del 155 no és una qüestió legal sinó política. “La motivació del 155 no té res a veure amb l’aplicació de la llei”, ha assegurat el republicà, “Això va d’un Estat que té por, que no té coratge de confrontar gent que no pensa com ell creu que ha de pensar”. I no només contra els independentistes, ha constatat Romeva, sinó que també va “contra els drets fonamentals de la gent que no vol aquest escenari, perquè es posa en risc el debat, el diàleg i la discrepància”.

En aquesta línia, el republicà ha posat en valor la necessitat de fer política i poder parlar de tot amb tothom. “Estem en una situació d’empat tècnic: no hem guanyat, però ells tampoc”, ha dit Romeva, “quan un no té la capacitat suficient per imposar-se a l’altre, només hi ha una solució possible, que és parlar, dialogar i negociar, per arribar a acords”.

En cap cas renunciem al dret a tornar-ho a intentar
Raül Romeva

Pel que fa als efectes al Departament d’Exteriors, el qual encapçalava, Romeva ha volgut subratllar que ha sigut precisament aquest departament de la Generalitat “el que més va patir l’aplicació de l’article 155, amb el cessament per ordre del Govern de l’Estat de la majoria dels seus alts càrrecs, el de tots els delegats i delegades del Govern a l’exterior, el tancament de totes les delegacions i l’acomiadament dels seus treballadors”. El republicà ha fet implícit que l’actuació vers aquest departament responia a interessos polítics: “En cap cas l’acció exterior de la Generalitat s’ha fet vulnerant les lleis, la Constitució o l’Estatut”, ha afirmat Romeva, “altra cosa és que a l’Estat no li agradi que expliquem el que passa a Catalunya”.

“Estic disposat a perdre políticament, i estic disposat a assumir la derrota, sempre i quan sigui justa. I si alguna cosa em permetrà qualsevol derrota, és aprendre per tornar-hi amb més saviesa i més encerts”, ha clos Romeva.