5 recomanacions de sèries i pel·lícules per veure durant aquestes vacances de Nadal

Al llarg de les vacances de Nadal se solen tenir més estones lliures i a vegades ens costa saber com omplir-les. Des de sortir a passejar, llegir un llibre, aprofitar per descansar o decidir veure una pel·lícula o començar una sèrie.

5 personalitats d’Esquerra Republicana t’ho posen fàcil i et recomanen un seguit de sèries o pel·lícules perquè no t’avorreixis durant aquestes festes nadalenques.

  1. La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, recomana la pel·lícula Filadèlfia, del director Jonathan Demme. El film relata una història de marginació relacionada amb un cas judicial que busca fer justícia intentant eliminar la discriminació i l'estigma que les últimes dècades del segle XX hi havia al voltant de les persones amb sida als Estats Units. És per això que intenta fer una gran pedagogia al voltant d’aquesta malaltia i les conseqüències que es discrimini la gent que la pateix. "M'identifico molt amb aquesta lluita per ajudar a la gent, per aconseguir allò que és just per tal que tothom visqui bé i tingui oportunitats; la pel·lícula respon a una idea de justícia molt forta, que emmarca, amb molt convenciment, la meva vida", assenyala Rovira.
  2. El candidat a l’alcaldia de Barcelona i diputat al Parlament de Catalunya, Ernest Maragall, suggereix la pel·lícula Les nedadores, de la directora Sally El Hosaini. Basada en fets reals, aquesta pel·lícula visibilitza la història de dues germanes nedadores, Yusra Mardini i Sarah Mardini, que van marxar com a refugiades del seu país natal, Síria, devastat per la guerra, i amb el somni per poder reconstruir la seva a vida a Europa i assolir l’oportunitat de competir a uns Jocs Olímpics com a nedadores. “Ens permet entendre el món global i la identitat local alhora”, assegura Maragall.
  3. L’eurodiputada Diana Riba destaca la sèrie Intimidad, de la productora basca Txintxua Films. La història comença amb el personatge de la Malen, una dona involucrada en política que aspira a l'alcaldia de Bilbao. No obstant això, la seva vida fa un gir inesperat quan es filtren a internet uns vídeos de contingut sexual que havien sigut gravats sense el seu consentiment. “Per a qualsevol dona política, és fàcil empatitzar amb el personatge de la Malen. Quan una dona participa en política, la fina línia entre l'àmbit públic i el privat desapareix i no es respecten els límits, fins a tal extrem, que es posen en perill les vides de les mateixes dones per culpa de l’assetjament, els insults o les amenaces”, afirma Riba. Amb tot, Riba recorda que la sèrie és un gran punt de partida per abordar una qüestió d'extrema urgència i actualitat: la de la violència de gènere en el ciberespai. Des del Parlament Europeu, de fet, ja hem posat fil a l'agulla.
  4. La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI i diputada al Parlament, Raquel Sans, proposa la sèrie Cites, produïda per Televisió de Catalunya. “Recomano que aprofiteu el temps i consumiu audiovisual en català recuperant les dues primeres temporades”, sosté Sans. Aquesta sèrie està a punt de treure a la llum una tercera temporada que suposa una innovació perquè és una creació conjunta entre Amazon Prime Vídeo i Televisió de Catalunya. D’aquesta manera, a partir de començaments d’aquest 2023 podrem comptar amb el que Sans cataloga com “una gran sèrie en català que ens farà passar una molt bona estona”.
  5. El vicesecretari de comunicació i estratègia d’Esquerra Republicana, Marc Colomer, ressalta la sèrie This England, produïda per Sky. Basada en l’experiència de testimonis reals, This England se situa al centre la política britànica durant la crisi de la COVID-19 amb el primer ministre Boris Johnson com a protagonista. La sèrie explica el procés de presa de decisions durant la crisi sanitària al Regne Unit, posant el focus també en el patiment de tots aquells professionals sanitaris que van treballar incansablement per contenir el virus. “Retrata molt bé la importància de la comunicació en el procés de presa de decisions en situacions de màxima complexitat”, afirma Colomer.