La secretària general adjunta d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, al Parlament
La secretària general adjunta d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, al Parlament

Pels republicans, la pandèmia de la Covid-19 ha fet "més evident que mai" que la independència de Catalunya és "l'única alternativa per poder bastir el país just, lliure i net que la ciutadania necessita"

Esquerra Republicana considera que el moment de reconstrucció posterior a la Covid-19 és “un moment fundacional que marcarà el camí de futur de Catalunya”. Per això, els republicans han proposat al Parlament aprofitar aquest moment per establir les bases de la futura República catalana.

En una de les cinc propostes de resolució que han presentat a la cambra, defensen els eixos de la “reconstrucció en clau republicana”, entre els quals destaquen: reforçar l’estat del benestar amb un finançament just pel sistema públic de salut i amb l’educació com a pilar per garantir la igualtat d’oportunitats; reconciliar la vida amb la feina, impulsant la corresponsabilitat, la reforma horària i un pacte social pel teletreball; reconnectar el territori amb més recursos per a l’habitatge i la mobilitat; assolir el residu zero i garantir l’energia renovable i de Km0; i rellançar la cultura i l’esport amb plans de suport i ajuts.

Per altra banda, els republicans denuncien la gestió de la crisi de la Covid-19 per part del govern espanyol, per estar “marcada per una voluntat de recentralització i de propaganda nacionalista”. Constaten, a més, que aquesta gestió ha comportat “un retrocés i una limitació injustificada i desproporcionada dels drets humans i llibertats inherents a tota la ciutadania”, i que s’ha fet un “discurs generador de por” per justificar aquesta regressió. Denuncien, també, que aquesta vulneració de drets encara ha estat superior en el cas dels presos i preses polítiques.

El conflicte entre Catalunya i l’Estat no pot quedar somort per la situació de la Covid-19; cal seguir treballant per l’amnistia i l’autodeterminació
Esquerra Republicana

Per això, pels republicans, la pandèmia ha fet “més evident que mai” la necessitat de poder disposar de les eines d’un estat, sense les quals “qualsevol reconstrucció és i serà incompleta”. Veuen la independència com "l'única alternativa per poder bastir el país just, lliure i net que la ciutadania necessita" i insten el Parlament a defensar el dret a l’autodeterminació.

També proposen a les formacions polítiques de la cambra “articular un gran acord de país per fer efectius els principals consensos de la societat catalana”: el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat no pot quedar “somort” per la situació de la Covid-19 i cal seguir treballant per una solució política que passi per l’amnistia i l’autodeterminació.


Una represa que no cometi els errors del 2008

En una altra proposta de resolució, Esquerra afirma que, arreu del món, l’impacte de la Covid-19 i de les mesures per fer-hi front ha estat marcat per l’asimetria i la desigualtat. I considera que és imprescindible garantir una recuperació que redistribueixi aquests costos, evitant que la represa de l’activitat econòmica “torni a cometre els errors de la gran recessió de 2008”, que va estar marcada per l’austeritat.

En concret, els republicans volen que el Parlament insti el Govern a treballar perquè la Generalitat disposi de majors recursos i la màxima capacitat tributària, i continuï avançant cap a una fiscalitat progressiva i verda i un model econòmic sostenible. També volen exigir a l’Estat la suspensió de la llei d’estabilitat pressupostària i els seus objectius de dèficit, deute públic i regla de despesa; i que els ajuntaments puguin generar dèficit i el puguin finançar amb els seus romanents de superàvits previs o emetent deute, si la seva solvència financera els ho permet.

Una altra reclamació és l’impuls una reforma fiscal progressiva, que iguali la càrrega fiscal de les rendes del capital amb les rendes del treball, i l’aprovació d’un nou impost que gravi les grans fortunes i reverteixi el dumping fiscal basat en l’impost de patrimoni. Per últim, defensen traslladar a les institucions europees la necessitat d’impulsar una Renda Bàsica de Confinament finançada directament pel Banc Central Europeu, a través d’una nova moneda que sigui transferida directament a treballadors i treballadores confinats.