Ernest Maragall, al ple de l'Ajuntament de Barcelona
Ernest Maragall, al ple de l'Ajuntament de Barcelona

Els republicans han presentat proposicions al Congrés dels Diputats i a l’Ajuntament de Barcelona en què defensen eliminar la regla de la despesa pels ajuntaments

Esquerra Republicana treballa des de diferents institucions perquè l’Estat modifiqui urgentment la llei d’estabilitat pressupostària i permeti ampliar la capacitat financera dels ajuntaments. Al Congrés dels Diputats i a l’Ajuntament de Barcelona, els republicans ja han presentat proposicions en què defensen eliminar la regla de la despesa pels ajuntaments i poder usar els superàvits i romanents per fer front a la crisi de la Covid-19.

Altres reclamacions són modificar la llei reguladora de les hisendes locals perquè els ajuntaments puguin endeutar-se quan es donin situacions que ho justifiquin, com l’actual, i sempre que la seva situació financera ho permeti, així com la participació dels ajuntaments als fons europeus de reconstrucció en la mateixa proporció que el seu pes sobre el conjunt de la despesa pública.

El grup d’Esquerra al consistori barceloní ha defensat insistentment la necessitat d’utilitzar tots els recursos a l’abast per encarar la reconstrucció post Covid-19 i els reptes estructurals que té la ciutat. L’equip liderat per Ernest Maragall vol que el govern municipal treballi, conjuntament amb el Govern de Catalunya, per promoure la modificació de la llei d’estabilitat pressupostària, i esperen que la petició no quedi “en una votació a favor estèril” per part del govern d’Ada Colau, que, recorden, és del mateix color polític que governa a Madrid. "Aquest és el camí per tal d’evitar que els ajuntaments hagin de patir el marc normatiu d’austeritat que va néixer arran de la crisi del 2008”, ha dit Maragall al plenari d’avui, “amb aquests instruments evitaríem les més que possibles retallades que hauria de fer el govern municipal al pressupost de l’Ajuntament de Barcelona aprovat el gener de 2020”.

En el mateix sentit, el grup republicà al Congrés ha registrat aquest divendres una proposició no de llei per modificar la llei d’estabilitat pressupostària, en què també reclama aixecar la regla de la despesa pels ajuntaments i derogar l’obligació de destinar els superàvits a reduir el deute. Així, els consistoris podrien garantir la total execució dels pressupostos aprovats i garantir uns comptes expansius per a l’exercici 2021 i següents, contribuint així a la recuperació econòmica i social de les ciutats.